250 g polohrubé mouky
1 čajová lžička sody nebo 1/2 prášku do pečiva
3 vejce
70 g másla
100 g sušených brusinek
50 g hnědého třtinového cukru
100 ml tekutého medu
1 čajová lžička strouhané citrónové kůry
1 čajová lžička perníkového koření
1 čajová lžička mleté skořice
60 g nasekaných oříšků
2 polévkové lžíce citrónové šťávy
300 g oloupané a nastrouhané dýně nebo mrkve
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
rum nebo rumová tresť
400 g švestek
čokoláda na vaření nebo čokoládová domácí poleva
Do mísy vložíme změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr, hnědý třtinový cukr a dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Ručním šlehačem našleháme do pěny. Dýni zbavíme slupky a nahrubo nastrouháme.Do této žloutkové tekuté směsi vmícháme tekutý med. Přisypeme omytou a nastrouhanou citrónovou kůru, perníkové koření, skořici, nahrubo nastrouhanou dýni, brusinky a oříšky rozdrcené na malé kousky.Přidáme také další mouku se sodou a vše vymícháme do hladkého těsta. Zvlášť ušleháme tuhý sníh z bílků a 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy.Tuhý sníh nakonec opatrně a zlehka zamícháme do připraveného těsta. Těstem naplníme plech (formu) vymazaný máslem a vysypaný moukou.Švestky omyjeme, pokrájíme na osminky, pokapeme rumem a poklademe na povrch těsta a dáme péci do předehřáté trouby na cca 45 minut. Jestli je těsto upečené, zjistíme propíchnutím špejlí. Pokud se těsto nelepí, je již upečeno.Po upečení necháme moučník vychladnout, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme nastrouhanou čokoládou, ovocem a šlehačkou.
Někdy dám do polevy i trochu povidel.
Autor: varilamyskakasicku | |
Datum vložení: 11.09.2012 18:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz