Na těsto:
500 g listového těsta
Na pošírování hrušek:
5-6 zralých pevných hrušek
200 ml bílého vína
100 g krupicového cukru
1 hvězdička badyánu (není nutná)
2 lžíce citronové šťávy
Na krém:
40 g hladké mouky
2 žloutky
100 ml mléka
100 ml smetany min. 3O%
150 g krupicového cukru
A ještě:
2-3 hrsti jader vlašských ořechů
Pokud máme listové těsto zmražené, necháme ho s předstihem povolit do úplného rozmrazení.Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme napůl a každou půlku na tři nebo čtyři dílky, záleží na velikosti hrušek. Rozkrojené pak pokapeme citronovou šťávou.Do hrnce, ve kterém budeme hrušky pošírovat, nalijeme odměřené množství vína, přidáme cukr a uvedeme do varu. Můžeme, ale nemusíme, přidat hvězdičku badyánu.Po 5 minutách varu, přihodíme hrušky, snížíme intenzitu varu a táhneme na velmi mírném plameni 10 minut. Sirup se nesmí vařit, teplota sirupového rozvaru by neměla přesáhnou 95 °C. Hrušky nesmí být rozvařené, musí zůstat tvrdé, chrupavé, jenom zesklovatí, to je to pošírování.Sem tam s hrncem "pohneme". Po 10 minutách hrušky scedíme do sítka a necháme částečně vychladnout. Tekutinu nevyléváme, to by byla veliká škoda. Může posloužit např. jako základ pro svařené víno.Připravíme těsto, které rozdělíme na dvě stejné poloviny. Máme 3 způsoby, jak s těstem pracovat:
1. způsob: ustřihneme kus pečicího papíru velikosti plechu a těsto pomocí válečku vyválíme na něm a pak přeneseme na plech.
2. způsob: papírem vysteleme plech a těsto vyválíme přímo v něm.
3. způsob: klasicky, na pomoučněné podložce vyválíme plát těsta o velikosti plechu a přeneseme ho na plech, vystlaným pečicím papírem. Druhý plát těsta rozválíme jak chceme, ale musíme docílit stejné velikosti, jako u těsta spodního.Připravíme krém: mléko uvedeme do varu. Zvlášť v míse ušleháme žloutky s moukou. K této směsi přilijeme vařící mléko, přidáme cukr, prošleháme metličkou a zjemníme přidáním smetany. Nevaříme.Ořechy dáme do mikrotenového pytlíku a potlučeme paličkou na maso. Na plát vyváleného těsta rozložíme s odstupy plátky hrušek. Poházíme ořechovou drtí, přelijeme polovinou krémové zálivky.A nyní na takto připravené těsto s tím vším, přeneseme druhou část vyváleného těsta (viz foto postup). Do propadlin dáme zbývající hrušky a dále postupujeme stejně, jako u spodní vrstvy, tzn. poházíme ořechy.Polijeme zbývajícím krémem a vložíme do trouby. Pečeme 40 minut při teplotě 170 °C.
Inspiraci jsem čerpala ne ve Vlastě, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale v Knihovničce receptů září 09/12.
Moučník je prostě úžasný, kdo odzkouší, nebude litovat. Kombinace šťavnatých, voňavých hrušek, křupavých ořechů a rozplývajícího se listového těsta, prostě nemá chybu :-)
Doufám, že oceníte fotopostup. Zejména pak Mr. Max Braun, na kterého jsem s láskou vzpomínala celé dopoledne, které jsem strávila, právě díky onomu fotopostupu, v kuchyni, s foťákem na krku.
Tentokrát jsem se držela přesně receptu a přidala jen ten badyán a citronovou šťávu.
P.S. mohlo by se zdát, že příprava tohoto moučníku je poněkud složitá.. opak je pravdou. Jen jsem to, aspoň myslím, rozepsala podrobně, aby mohli udělat i ti méně zkušenejší.
Moučník můžeme podávat horký, s kopečkem dobré zmrzliny, nebo studený a třeba dozdobit zbytkem šlehačky, kterou ušleháme. Dobrou chuť.
A ještě něco: čím víc ořechů dáte, tím víc to bude MLASK! A klidně nahrubo, sem tam může být i celý.. ty ořechy jsou velmi, velmi jedlé...
Autor: rebeka (Naďa) | |
Datum vložení: 15.09.2012 14:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz