Těsto:
250 g hladké mouky
1 lžíce cukru moučka (20 g)
40 g rozehřátého másla
1 lžíce octa
100 ml teplé vody
Náplň:
strouhaná jablka
skořicový cukr
rozinky namočené v rumu
tuk na vymazání plechu
Mouku s cukrem prosejeme a přidáme rozehřáté máslo.Za postupného přilévání teplé vody s octem zpracujeme na vále nejprve nožem a potom rukama hladké, pružné a nelepivé těsto. Podle kvality mouky musíme upravit množství vody.Těsto necháme zakryté, aby neoschlo, necháme ho odpočinout asi půl hodiny v teple. Nejjednodušší je dát ho do hlubokého talíře nebo misky a postavit pod něj hrnec s horkou vodou. Kdyby těsto vystydlo, ztuhne v něm máslo a půjde hůře rozválet.Potom těsto rozdělíme na 3 díly a každý tence vyválíme (nebo vytáhneme) asi na 35x30 cm (podle velikosti plechu).Po celé ploše ho poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem, rozinkami a zabalíme.Štrúdly přeneseme na plech, potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C do zlatavé barvy.
S těstem se velmi dobře pracuje.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 18.10.2008 18:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz