300 g hladké mouky
100 g dobrého kvalitního sádla
špetka soli
120 ml vlažné vody
jablka
skořice nebo koření na jablkový závin
cukr krupice
rozinky namočené v rumu
sekané vlašské ořechy
strouhanka nebo mleté piškoty
Z mouky, sádla, špetky soli a vody zpracujeme hladké těsto a dáme ho na chvíli odpočinout pod nahřátý hrnec.Mezitím si nakrájíme jablka na slabé plátky, nepouští tolik šťávy jako strouhaná.Těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme obdélníkový plát. Každý plát posypeme jemně strouhankou, poklademe jablky, posypeme kořením, cukrem, rozinkami, ořechy a můžeme i trošku pokapat rumem.Zavineme do klasického závinu a nepotřený upečeme zhruba 35 minut na 180 °C.Po upečení, ještě horký, potřeme rozpuštěným máslem s rumem a pocukrujeme.
Protože Strakonické štrůdle se tu setkaly s velmi kladným ohlasem, rozhodla jsem se zveřejnit ještě další, náš oblíbený. Nesnažte se, prosím, nahradit sádlo máslem, ani jiným tukem, protože díky sádlu je tento štrůdl křehký a hezky voní. Nakonec uvidíte sami, pokud ho vyzkoušíte. S kávou nebo čajem hezky provoní vaše příbytky a je vhodný na příjemné podzimní večery.
Autor: yanull (J@na) | |
Datum vložení: 27.09.2012 19:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz