Těsto:
350 g hl. mouky
226 g másla (velmi vychlazené, na kostičky)
1 lžička soli
30 g cukru krupice
60-120 ml ledové vody
Náplň:
cca 900 g oloupaných jablek (pevná, nakyslejší)
50 g cukru krupice
50 g třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové šťávy
čtvrt lžičky muškátového oříšku
čtvrt lžičky soli
30 g másla
15 g kukuřičného škrobu (příp. vanilk. pudinku)
1. Z ingrediencí rychle uhníst těsto. Rozdělit na 2 části (placky), zabalit do folie a hodinu chladit v lednici.
2. Jablka nakrájet na silnější plátky, smíchat se všemi ingrediencemi kromě másla a škrobu. Nechat odležet 30 min - 3 hod.
3. Obě části těsta vyválet na placku o průměru 30 cm. Jednou z nich vyložit formu. Obě dál chladit v lednici.
4. Slít šťávu z jablek a spolu s máslem ji na prudkém plameni zredukovat na hustý sirup - ten nalít zpět k jablkům. Jako poslední přimíchat škrob.
5. Jablka nasypat do formy, pořádně přitlačit, pokrýt druhou plackou těsta, na okrajích opět přitlačit. Nakrojit zářezy, aby mohla ucházet pára.
220°C - 45 min; krájet nejdříve po 3 hodinách!!!
http://luciedvorakova.blogspot.cz/
TIPY:
- jablka ideálně odrůda Granny Smith (při použití "obyč" červených sladkých jablek to bude chutnat skoro jako štrůdl!)
- pod mřížku s formou doporučuji na dno trouby ještě plech a na něj alobal - zachytí příp. odkapávající šťávu
- pokud koláč bude tmavnout příliš rychle, přikrýt alobalem
Je to pekelně dobré, kopečkem zakysanky při podávání nic nepokazíte ;-)
Autor: Kanyla (Kamila) | |
Datum vložení: 01.10.2012 01:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz