Těsto:
500 g hladké mouky
35 g čerstvého droždí
1 vejce
350 ml mléka (podle potřeby)
5 g krystalového cukru
2 g soli
4 lžíce oleje
mouka na podsypání
Dále:
5 velkých jablek
vanilkový cukr
mletá skořice
Na povrch:
50 g másla
moučkový cukr
Polovinu mléka trochu ohřejeme, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme nakynout kvásek.Do mouky přidáme sůl, vejce, olej, zbylé mléko, vykynulý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, rozkrojíme na 4-6 dílků a nakrájíme na silnější špalíčky.Na pomoučněný vál klademe z těsta malé kopečky, rukou vytáhneme do placiček, poklademe jablky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí.Zabalíme jako buchty, dáme na plech vyložený pečicím papírem a trochu rukou zmáčkneme.Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C, přibližně 25-30 minut dozlatova.Po vyndání z trouby ještě horké hodně potřeme rozpuštěným máslem (můžeme víckrát) a opravdu hodně posypeme moučkovým cukrem.
Přítel několikrát vyprávěl, že jeho maminka vždy když pekla vdolky zadělala víc těsta a dělala tuhle dobrotu. Dnes mi to nedalo a protože jsem chtěla dělat vdolky k čočce, tak jsem to zkusila a nelituji, jsou opravdu moc dobré.
Samozřejmě si může každý udělat své oblíbené vdolkové těsto.
Autor: mysulka (Lenka) | |
Datum vložení: 01.10.2012 19:05 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz