Křehké těsto: (tzv. Short Crust Pastry)
175 gramů hladké mouky
Špetka soli
14 gramů (půl lžíce) cukru krystal
113 gramů hodně studeného másla
cca 50 ml studené vody
Meruňky:
8 velkých meruněk rozkrojených na 6 kousků
Špetka soli
30-60 gramů cukru krystal napůl s třtinovým
Sekané mandle
Promícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo na malé kostičky a šleháme cca 20 sekund, než se máslo obalí moukou. Pak pomalu přilíváme vodu a šleháme na maximum, až směs po zmáčknutí prsty drží pohromadě, nešleháme déle jak 30 sekund. Uděláme z těsta kuličku, zabalíme do potravinové folie a dáme na 60 minut do do ledničky. Těsto vytáhneme, vyválíme z něj na pomoučeném válu kulatou placku a dáme cca na dalších 10 minut do mrazáku. Mezitím si připravíme meruňky, které rozkrájíme a posypeme cukrem. Meruňky poklademe na rozválené těsto řezem nahoru pár centimetrů od okrajů a posypeme trochou mandlí. Okolní těsto opatrně jakoby zabalíme směrem nahoru, jako je na fotce. Pečeme na plechu s pečícím papírem cca 40 minut na 200 stupňů, než je krusta zlatohnědá.
Meruňky pustí hodně vody, což nevadí, těsto sice trochu navlhne, ale je pořád křupavé. Je ale nutné těsto správně „zabalit“, aby šťáva z meruněk nevytékala ven, připaluje se pak a smrdí v troubě :) Po upečení posypeme ještě dalšími mletými mandlemi. Možno použít v podstatě jakékoliv ovoce, nebo ovocné kombinace.
více receptů již brzy na http://zghettablog.blogspot.cz/
zdroj: www.joyofbaking.com
Autor: nigge (Veronika Pořízková) | |
Datum vložení: 03.10.2012 00:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz