Na těsto
600 g hladké mouky
250 g Hery
5 lžic cukru
8 lžic mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
šťáva a kůra z poloviny citronu
Na nádivku
cukrová řepa
200 g máku
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
šťáva a kůra z poloviny citronu
cukr dle chuti
Nejdříve si připravíme nádivku. Cukrovou řepu očistíme, uvaříme doměkka a vychladlou nastrouháme na hrubší nudličky. Mák umeleme, spaříme horkou vodou (můžeme použít sojové mléko), přidáme skořici, hřebíček, citronovou šťávu a kůru a nastrouhanou řepu. Společně krátce povaříme (cca 5 minut). Případně podle chuti dosladíme. Nádivku necháme vychladnout.
Ze všech surovin vypracujeme rukama na vále pevné nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dvě části, jednu necháme o trochu větší. Tu vyválíme jako první a přeneseme na velký plech vyložený pečicím papírem. Na placku naneseme nádivku a přikryjeme plátem připraveným z druhé části těsta. Povrch koláče několikrát propíchneme vidličkou, aby mohla během pečení utíkat z nádivky pára a koláč se příliš nepromáčel. Pečeme při 180 °C dorůžova.
Řepánky, tj kynuté buchty plněné nádivkou z cukrové řepy a máku, pocházejí z Kolínska. Zde je zná opravdu každý, i když dnes už pomalu jejich příprava upadá v zapomnění, každý rád zavzpomíná na to, jaké dělala právě jeho babička. Nám se kdysi nechtělo balit klasické buchty, tak jsme vymyslely tuto variantu. Je to stejně dobré, ne-li ještě lepší :-)
Autor: petram | |
Datum vložení: 05.10.2012 06:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz