45 dkg hladké mouky
160 ml teplé vody
3 lžíce slunečnicového oleje
2 lžičky octa
1 velké vejce
1 žloutek
sůl
10 větších jablek
strouhanka
skořice
cukr krupice
2 vanilkové cukry
1 máslo
Na vál vysypeme mouku a uprostřed uděláme důlek.Smícháme teplou vodu se solí, olejem a octem a rozšleháme vejce. Vylijeme do mouky a vypracujeme těsto.V troubě si předehřejeme široký hrnec.Hladké a lesklé těsto rozdělíme na 4 bochánky a dáme odpočívat pod nahřátý hrnec.Dále si připravíme strouhanku dozlatova opečenou.Oloupeme celá jablka.Budeme ještě potřebovat plátno o velikosti 2 větších utěrek. Asi po 45 min pomoučíme plátno a vyválíme z bochánku ovál, pak už těsto vytahuji ručně.Vytažené těsto na plátně potřu máslem, posypu strouhankou, postrouhám jablky, posypu vanilkovým cukrem, cukrem /asi 3 polévkové lžíce na nohu/, přidám skořici. Zahnu delší strany 2cm dovnitř a pomocí plátna stočím. Po každém otočení mažu máslem. Mazat povrch před pečením i po upečení.Pečeme na papíru na 190 stupňů cca 50min.
Vím, že už tu recepty na tažené záviny jsou, ale každý má trochu jiné suroviny. S tímhle těstem se moc dobře pracuje.
Autor: Andulina (Jana Brožová) | |
Datum vložení: 07.10.2012 16:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz