TopRecepty.cz

Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný - pro Rebeku


Jablkový závin se třemi druhy tuků - bezvaječný  - pro Rebeku

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubá mouka
250 g ztužený tuk (Iva, Lira,...)
2 lžíce oleje
2 dl mléka
špetka soli

Náplň:
jablka
cukr krupice
skořice mletá
rozinky
ořechy
8 lžic strouhanky
lžička másla
máslo na potření závinů.

Postup

Polohrubou mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky si uděláme hromádku a na její okraje nastrouháme na slzičkovém struhadle ztuhlý tuk a lehce jej s moukou promísíme. Doprostřed mouky uděláme důlek a tam po malém množství přiléváme mléko s olejem a hned tekutinu zapracováváme vidličkou do mouky. Poté ručně rychle vypracujeme ze surovin hladké a nelepivé těsto. To uložíme na chvíli do chladna a mezitím připravíme jablečnou náplň a strouhanku.Na větší pánev dáme malý oříšek másla, pomalu jej rozpustíme a přidáme asi 8 lžic strouhanky. Tu lehce opékáme dozlatova- strouhanka s máslem musí hezky vonět a nesmí se spálit!Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubo, nebo plátky.Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a každý vyválíme na větší obdélníkový plát. (Aby měl plát správný tvar, je dobré jej válet od středu k rohům a pak jen doválet rovné strany).Plát těsta posypeme strouhankou, jablky, cukrem, skořicí ořechy, zavineme a přeložíme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme i s dalšími díly těsta.Troubu předem předehřejeme na 180°C.Před vložením do trouby záviny shora propícháme, aby mohla unikat pára a záviny nepraskly.Záviny vložíme do předehřáté trouby a po 10 minutách ji ztlumíme na 175°C a pečeme do světlé barvy asi 20 - 30 min. dle vlastního spotřebiče.Hotové záviny ihned po vytažení z trouby, potřeme kouskem ztuhlého másla.

Poznámka

Tento závin peču už dobře 15 let a je u nás velmi oblíbený. Recept mám z knihy 234 x jablko v kuchyni a je to má nejoblíbenější kuchařka na zpracování podzimní úrody.
Závin je první den krásně křehký a kdo má rád těsto vláčnější, stačí ho nechat pár hodin uležet, či upéct den předem. U nás se sní většinou už v té křehké verzi...;-).
Bezvaječný závin v tomto poměru surovin jsem tu nenašla, tak ho přidávám.
Rebeko, konečně jsem se dostala k tomu, přidat sem ten slíbený recept na štrúdl - omlouvám se, za tak dlouhou dodací lhůtu a doufám, že Ti bude po upečení chutnat:-)

autor Autor: mirca75
Datum vložení Datum vložení: 09.10.2012 11:12

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz