TopRecepty.cz

Koláč s jablíčky a marcipánovým krémem


Koláč s jablíčky a marcipánovým krémem

Suroviny

Na těsto:

250 g hladké mouky
125 g másla
2 žloutky
80 g moučkového cukru
lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu


Na jablkovou náplň:

5 středně velkých jablek
2 lžičky citronové šťávy
100 g třtinového cukru
lžička mleté skořice

Na krémovou náplň:

250 g husté kysané smetany
2 vejce
150 g marcipánu

A ještě:

80 g mandlových lupínků

Postup

Nejdříve si připravíme těsto: všechny sypké suroviny nasypeme do mísy, přidáme chladné, na kostičky překrájené máslo a zbytek surovin, a vypracujeme tužší, nelepivé těsto. Můžeme zpracovat nejdříve v robotu a po "rozbití" másla pokračujeme ručně na vále, či silikonové podložce, kde z těsta vytvoříme kompaktní hroudu :-)). Těsto prstíkama namačkáme do nevymazané dortové formy a okraje zvedneme, co to dá. Formu zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladu či lednice.
Teď si uděláme jablečnou náplň: jablka okrouháme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Cukr promícháme se skořicí. Nastrouhaná jablíčka přemístíme na odpočaté těsto a přimáčkneme co nejvíce k těstu. Přidáme citronovou šťávu. Rovnoměrně posypeme cukrem, smíchaným se skořicí. A připravíme si krém: smetanu vymícháme s vejci dohladka a přidáme marcipán, který jsme si nastrouhali nahrubo na slzičkovém struhadle.. jako např. okurky na salát. Vše spolu promícháme a nalejeme na jablka posypaná tím skořicovým cukrem.. víš.. však už jsem to psala.. Krém se snažíme dostat do všech zákoutí a mezer, ale opatrně, abychom se neprobourali až k tomu cukru :-)). Na závěr formou lehce uhodíme o kuchyňskou linku.. no né, že ji spustíte z metrové výšky!!!
Pohážeme mandlovými lupínky a dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů. Formu umístíme ma spodní rošt. Pečeme takto zvolna cca 50 minut. Záleží na počasí.. co to melu? Na troubě záleží!!!
Jestli si nejsme jistí, zda je upečeno, provedeme špejlovou zkoušku.. to znáte.. po zapíchnutí do koláče a následném vytažení, musí býti suchá jak Sahara. Ta špejle.. to dá rozum.
Po vytažení z trouby umístíme koláč na mřížku. Asi po 20 minutách odstraníme "bočnici" a necháme zcela vychladnout.

Poznámka

Inspirovala jsem se na internetu, tento recept poskládala asi ze třech a upravila k obrazu svému.
P.S. neměla jsem potřebné množství zakysanky, tak jsem doplnila chybějící množství bílým, smetanovým jogurtem.
Koláč není přeslazený, těsto je křehké, náplň šťavnatá a voňavá.. celé to zakončují křupavé mandličky. Je to dobré.. nekecám :-)))

autor Autor: rebeka (Naďa)
Datum vložení Datum vložení: 09.10.2012 14:14

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz