185 ml piva typu stout
60 ml vody
1 KL instantní kávy
1/3 hrnku rozinek
200 g másla
150 g čokolády min. 60%
250 h hladké mouky
3/4 KL jedlé sody
1/2 KL soli
200 g krupicového cukru
185 g třtinového cukru
2 vejce
185 ml zakysané smetany
1 KL vanilkového extraktu
Na polevu:
185 ml smetany ke šlehání
2 PL másla
225 g tmavé čokolády
Do kastrůlku dáme pivo,vodu, kávu, máslo a oprané a nadrobno nasekané rozinky. Zahříváme dokud se máslo nerozpustí - nevaříme.Přidáme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit. Odstavíme a necháme chladnout.
Do mísy prosyjeme mouku se sodou a smícháme se solí a oběma cukry.
V druhé míse prošleháme vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Šleháme a postupně přidáváme pivní směs a nakonec postupně přimícháváme sypkou směs. Mícháme dokud nemáme hladké těsto. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku. Dáme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme 40 - 50 minut - zkoušíme špejlí.
Po upečení necháme ještě 15 minut ve formě a pak vyklopíme na mřížku.
V kastrůlku zahřejeme smetanu, přidáme máslo a když se rozpustí, sundáme z ohně a přidáme nalámanou čokoládu. Mícháme dohladka. Necháme trochu zchladnout.
Pod bábovku na mřížce dáme pečící papír a pomalu poléváme polevou. Dáme vychladnout.
Recept je z časopisu Apetit.
KL - kávová lžička
PL - polévková lžíce
Pivo typu stout - Stout je tmavé pivo typu ale vyráběné z praženého sladu a ječmene, chmelu, vody a pivních kvasinek (svrchně kvasící). Tato piva jsou charakteristická hustou pěnou, tmavou barvou a příchutí po praženém sladu, někdy s ovocnou příchutí. Často se jedná o silná piva (podíl alkoholu může být i 8%). Stout je podobný pivům Porter, jejichž historický vývoj byl podobný, nicméně stout se liší použitím praženého ječmene.
Autor: Dooga | |
Datum vložení: 30.10.2012 20:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz