Korpus:
180 g karamelové sušenky Lotus
50 g másla
Náplň:
600 g sýr Philadelphia
140 g cukru krupice
3 celá velká vejce
3 lžíce pomerančové šťávy
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
3 kapky pomerančového oleje (nemusí být)
2 velké lžíce zakysané smetany
10 g hladké mouky
Želé:
1,5-2 dcl svařeného vína (slazeného)
3 plátky želatiny (Dr. Oetker)
1. Sušenky rozdrtit a smíchat s rozpuštěným máslem. Na dno formy (vyložené peč. papírem) udusat směs dnem skleničky. Zapéct na 180°C 10 min.
2. Vařečkou nebo kvedlačkou smíchat (ne šlehat! aby se nevytvořily bubliny) sýr s cukrem, pak postupně přidávat vejce, pomerančovou šťávu, kůru, zakysanku a mouku. Náplň nalít na korpus a péct v troubě těsně nad plechem s horkou vodou (=zjednodušená varianta vodní lázně) 15 min na 180°C, pak ještě hodinu na 120°C.
3. Před koncem pečení namočit plátky želatiny do ledové vody (na 10 min), pak zahřát víno (nevařit!), sundat z ohně, vmíchat vymačkanou želatinu (okamžitě se rozpustí) a horké, velmi tekuté želé nalít na horký, právě vytažený cheesecake.
Nechat zchladnout při pokojové teplotě, pak ideálně přes noc (a den) do lednice.
Krájet horkým suchým nožem.
http://www.luciedvorakova.blogspot.cz/ (má oblíbená...)
FOTKY jsou tentokrát příšerné, ale co už teď... Pekla jsem na akci a ve chvíli podávání už bylo nějaké to víno i ve mně a nejen v želé... Takže pokud budete mít kdokoli lepší fotky, sem s nimi!! Dobrota je to luxusní a želé navrch efektní ;-)
... o týden později 2. pečení: vína jsem dala tentokrát 2,5 dcl (tedy víc) a bylo doma jen Chianti, takže to není průhledné, ale silnější vrstva je lepší! 3 plátky želatiny stačily.
A HLAVNĚ! Zkusila jsem sýr z Lidlu, za asi poloviční cenu co Phladelphia a je to skvělý, dokonce se to líp krájí!!! Přesný název dodám!
Autor: Kanyla (Kamila) | |
Datum vložení: 31.10.2012 23:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz