Těsto:
300-350 g hladké mouky
300-350 g polohrubé mouky
1 balíček sušeného droždí (7 g)
240 ml mléka
75 g másla
66 g cukru krupice
špetka soli
3 větší vejce
Náplň:
100 g třtinového cukru
80 g cukr moučka
1 balíček skořicového cukru
45 g polohrubé mouky
2 lžíce skořice
113 g másla
smetana (nebo mléko)
Poleva:
50 g cukr moučka
1-2 lžíce smetany nebo mléka
Těsto:
Odvážíme si 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, přidáme sušené droždí a vše dobře promícháme. V hrnci si ohřejeme mléko s cukem, solí a máslem na kostičky. Zahříváme tak dlouho, aby bylo máslo skoro rozpuštěné, ale ne úplně a mléko na dotek teplé. Mixér dáme na nejmenší rychlost a pomalu přilíváme mléčnou směs. Vejce přidáváme jedno po druhém a po každém z nich chvíli mícháme. Nastavíme mixér na nejvyšší otáčky a mícháme 3 minuty v kuse.
Nastavíme si hnětací nástavec, odvážíme 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, dobře promícháme. Postupně přisypáváme tolik mouky, až těsto nebude lepkavé. Výsledné těsto by mělo být jemné, pružné, ale nelepit se na prsty.
Uděláme z něj kouli a necháme kynout na teplém místě.
Náplň:
Smícháme cukr, mouku a skořici a přidáme hodně studené máslo nakrájené na kostičky. Vše prsty dobře promneme.
Když je těsto dvakrát větší, propíchnemeho prsty a necháme odejít vzduch. Rozválíme pravidelný obdélník,
Rozetřeme náplň na těsto. Jeden z okrajů potřeme lehce smetanou (mlékem). Z druhé strany začneme rolovat těsto a na konci ho dobře spojme.
Hotovou roládu rozřízneme na 8 stejných dílů a vyskládáme suky do vymazaného plechu. Potřeme smetanou (mlékem) a necháme přikryté ještě jednou kynout v pokojové teplotě 35-50 minut.
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Až suky zase trochu nakynou, znovu je potřeme smetanou (mlékem) a dáme do trouby, o jeden rošt níž, než doprostřed. Pečeme 25-30 minut, až jsou hnědé. Když strčíme párátko doprostřed suku, musí vyjít ven čisté.
Po vytažení je naposledy potřeme smetanou (mlékem),necháme je trochu vychladnout.
Poleva: (není nutná)
Do misky si dáme trochu moučkového cukru a přidáme jednu lžíci smetany, nebo mléka a mícháme. Přidáme tolik smetany, až vznikne lehce táhlá řídká konzistence a poléváme suky.
Podrobnější postup s obrázky a další recepty najdete zde:
http://zghettablog.blogspot.cz/2012/11/skoricove-s...
Autor: nigge (Veronika Pořízková) | |
Datum vložení: 01.11.2012 19:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz