Těsto:
350 g hladké mouky
30 g cukru krystal
226 g másla
60-120 ml studené vody
Náplň:
500-600 g jablek
50 g cukru krystal
50 g třtinového cukru
1 skořicový cukr
2 lžíce skořice
1 špetka soli
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce kukuřičného škrobu
25 g másla
Těsto: Promícháme všechny sypké ingredience a přidáme studené máslo nakrájené na hodně malé kostičky. Šleháme rychle maximálně 20-30 sekund, jen aby se máslo obalilo kousky mouky.Pomalu přiléváme vodu podle potřeby a šleháme na nejvyšší otáčky. Jakmile je možné drobné kousky těsta v ruce spojit, vyklopíme a zformujeme rukou těsto.Rozdělíme ho na dva kusy, uděláme placku, zabalíme do fólie a dáme chladit minimálně na hodinu.Mezitím si nakrájíme jablka na tenké plátky, pokapeme citronovou šťávou, dobře promícháme a přidáme všechny cukry, sůl a skořici. Vše dáme do velkého sítka, pod které umístíme misku, co bude zachycovat šťávu a necháme je stát.Poté, co těsto zchladne (cca hodina), rozválíme ho do formy.Pokud jablka pustila aspoň 100 ml šťávy, zahřejeme ji společně s máslem a vaříme cca 8 minut do zhoustnutí a sirupové konzistence, měla by se zredukovat zhruba na polovinu. Celou dobu mícháme.Až je sirup hotový, vmícháme ho zpět do jablek a přidáme kukuřičný škrob. Potom celou směs navršíme do formy s těstem a překryjeme druhou částí vyváleného těsta. Okraje zatlačíme pod první vrstvu těsta a dobře zmáčkneme prsty.Uprostřed nařízneme hvězdičku – otvory, kterými bude unikat pára. Předehřejeme troubu na 220 °C a koláč dáme chladit do lednice, než se trouba vyhřeje.Pečeme cca 45 minut do zhnědnutí, po 30 minutách překryjeme alobalem vnější části. Necháme vychladnout alespoň 3 hodiny.
Podrobnější postup s obrázky a další recepty na http://zghettablog.blogspot.cz/2012/11/americky-ja...
zdroj: Joy of baking
Autor: nigge (Veronika Pořízková) | |
Datum vložení: 17.11.2012 17:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz