2 vejce
100 g cukru krupice
1 cukr vanilkový
200 g polohrubé mouky
125 ml oleje
125 ml vaječného koňaku
1/2 prášku do pečiva
Do těsta:
I. varianta:
50 g ořechů (hrubě sekaných)
50 g rozinek (namočených v rumu)
II. varianta:
1 lžíce kakaa
1/2 lžičky mleté kávy
tuk na vymazání formy
mouka nebo kokos na vymazání formy
Nejprve si bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo kokosem.Ušleháme celá vejce s oběma cukry, přilijeme olej a koňak, nakonec přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva.Pak se rozhodneme pro jednu z variant. Buď přisypeme ořechy a rozinky a těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.Nebo oddělíme 1/3 těsta, obarvíme kakaem a ochutíme mletou kávou. Do bábovkové formy vymazané tukem a vysypané moukou či kokosem vlijeme světlé těsto a do něj z větší výšky tenkým pramínkem lijeme tmavé těsto, které vytvoří mramorování.Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C asi 40 minut.
Na obrázku je bábovka z dvojnásobného množství, ale na něj je potřeba opravdu velká forma, cca 2 litry. Má intenzivní chuť a vůni po koňaku.
Je také možno péct na plechu jako řezy a zdobit šlehačkou.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 02.11.2008 18:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz