TopRecepty.cz

Jablečno-karamelové řezy


Jablečno-karamelové řezy

Suroviny

60 dkg hladké mouky
25 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
1 lžička jedlé sody
špetka soli
2 vejce
3 lžíce smetany
1 lžíce rumu
2 lžíce kakaa

Náplň:
1 kg jablek
třtinový cukr nebo cukr krupice
1 lžíce másla
skořice
rozinky namočené v rumu

Poleva:
čokoláda na vaření
kousek ztuženého tuku
troška stolního oleje

Postup

Ze všech surovin, kromě kakaa, v robotu nebo míse připravíme vláčné těsto.To pak rozdělíme na 2 díly, 1 necháme světlý, druhý obarvíme kakaem. Odložíme, ale ne do chladna a připravíme náplň.Omytá jablka vykrájíme a na hrubém struhadle nastrouháme tak, aby zůstala v ruce jen slupka, tu do náplně nedáváme.V kastrolu nebo hlubší pánvi rozpustíme máslo, přidáme 2 lžíce cukru a uděláme světlý karamel.Do něj vložíme jablka a vše mírně podusíme.Přidáme koření, rozinky v rumu nebo i rum samotný a necháme zchladnout.Na pečicím papíru, bez použití mouky, vyválíme tmavou placku, vložíme ji do máslem vymaštěného plechu, který ještě velmi jemně posypeme cukrem krupicí, ale opravdu jen mírně, jako byste ho posolili.Těsto překlopíme tak, aby papír zůstal nahoře a pak ho jen z těsta stáhneme.Na těsto rovnoměrně rozetřeme náplň a tím samým způsobem přikryjeme světlým těstem.Propícháme ho na několika místech jehlou na špízy a vše upečeme při 180 °C dozlatova.Necháme vychladnout, polijeme polevou a po ztuhnutí nakrájíme na řezy.

Poznámka

Tyto řezy jsou díky jablečné náplni hezky vláčné a nejlépe se krájí druhý den po rozležení. Kdo si nepotrpí na krémové náplně, ale nemá rád "dusivky", tak zde může uspokojit své chuťové buňky. Náplň se odvíjí od kvality jablek, pokud máte hodně šťavnatou odrůdu, můžete zahustit troškou sypkého vanilkového pudingu, konzistence nádivky by měla být jako tužší dětská přesnídávka. Toto je můj 100. recept, tak kdo si upečete, ať vám chutná. Věřím, že dlouho řezy nevydrží, ale když je dáte do ledničky, tak je pak nechte před konzumací chvíli v teple, aby zvláčněly, v chladu těsto trošku ztuhne, ale je to jen přechodně.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 22.11.2012 17:33

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz