3 lžíce mléka
3 lžíce medu
1 vejce
2 lžíce rumu
100 g třtinového cukru
-----------------------------
+
300 g celozrnné žitné mouky
1 lžíce ovesných vloček
1/4 balíčku prášku do pečiva
1/4 balíčku prášku do perníku
1 lžička skořice
špetka fenyklu
1/2 lžičky hřebíčku (tlučeného)
špetka mletého nového koření
1 vejce (na potření)
Náplň:
5 lžic povidel
1 lžička citronové šťávy
2 lžíce rumu
2 lžíce mletého máku
1 lžička citronové kůry
30-40 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
30 g fíků (nadrobno pokrájených)
strouhanku (nebo mleté oříšky - můžeme přidat na zahuštění)
Ve vodní lázni zahřejeme mléko, přidáme med, vejce, rum a umícháme krém/ vše mícháme do zhoustnutí a propojení všech surovin - pak vypneme/. Mouku promícháme s třtinovým cukrem, práškem do pečiva a práškem do perníku, ovesnými vločkami, kořením a vlažným krémem z vodní lázně. Vypracujeme těsto, které dáme na noc do fólie. /může se dát i na delší dobu do chladu, čím déle, tím lépe/.
Těsto druhý den rozdělíme na dvě části. Z každé části vyválíme obdélník. Těsto vložíme a vyválíme mezi dvěma pláty pečícího papíru. Vyválený perníkový obdélník naplníme povidlovo-oříškovo-makovou směsí /smíchaná povidla s mákem, citronová šťáva, citronová kůra, rum, ořechy, pokrájené fíky a na zahuštění - můžeme přidat mleté oříšky nebo strouhanka/. Zavineme pomocí pečícího papíru /točíme jen s ním, jinak by se těsto lepilo a a nakonec vše potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme na 180 stupňů zapéci na dobu cca 15 minut a poté snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme dál na cca dalších 15 minut dozlatova. /ale stále hlídáme, neboť každá trouba peče jinak /.
Perník necháme vychladnout a teprve potom ho nakrájíme na silnější plátky. Plněný perník je nejlepší rozleželý, po jednom až dvou dnech.
Je tady sice pár perníkových receptů, ale žádný není z celozrnné mouky, ovesných vloček a třtinového cukru, ani s fíky, tak jsem ho sem nyní také přidala, snad se nebude nikdo zlobit.
Autor: varilamyskakasicku | |
Datum vložení: 01.12.2012 22:56 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz