600 g hladké mouky
150 g cukru
250 ml vlažného mléka
30 g droždí
1 vejce + 2 žloutky
120 g roztaveného a vychladlého másla
1 hrst rozinek předem namočených v rumu
rum
1/2 lžičky soli
1 špetka muškátového oříšku
1 lžička nastrouhané citrónové kůry
100 g oloupaných a umletých mandlí
1 vejce na potření
tuk na vymazání plechu
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, uděláme důlek, do něj rozdrolíme droždí, posypeme troškou cukru, zalijeme vlažným mlékem (pozor, ne horkým) a necháme vzejít kvásek.Až kvásek vzejde, přidáme do mísy ostatní ingredience, promícháme vařečkou až se všechno spojí a dále vypracujeme rukama ve vláčné těsto.Necháme kynout hodinu na teplém místě.Po vykynutí krátce těsto prohněteme, uválíme válec a rozdělíme na 7 kusů.Ze čtyř kusů upleteme spodní pletenec (návod viz. odkaz v poznámce).A ze tří kusů upleteme klasický copánek.Spodní pletenec přendáme na vymazaný plech, hranou dlaně uprostřed po celé délce uděláme žlábek a položíme na něj horní copánek.Zapneme troubu na 180 °C.Necháme na plechu ještě chvíli kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Zdroj: http://recepty-online3.webnode.cz/recepty/
Návod na pletení spodního pletence:
http://www.mujplan.cz/postupy/vareni-a-peceni/mouc...
Vím, že je tady ,,milion'' jiných vánoček, ale nenašla jsem žádnou se stejnou recepturou.
Recept jsem zdědila po své babičce a já se o něj s vámi ráda podělím. Vánočka je jemná s velice příjemnou chutí po oříšcích.
Autor: Iness | |
Datum vložení: 08.12.2012 19:35 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz