Na těsto:
500 g hladké mouky
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
250 g másla (nebo Hery)
120 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
2 lžíce mléka
1 lžíce rumu
Na náplň:
500 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinkového prášku
3-4 lžíce cukru krupice
250 g jemného tvarohu v kostce
200-300 g rybízové marmelády
cukr moučka na posypání
Hlubší plech o velikosti 30x40 cm vyložíme pečicím papírem.Troubu předehřejeme na 180 °C.Hladkou mouku promícháme s kypřicím práškem a prosejeme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájené máslo, moučkový a vanilkový cukr, vejce, mléko a rum. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto a dáme asi na hodinu odležet do lednice.Mezitím připravíme náplň. V hrnci přivedeme k varu 350 ml mléka a přidáme 3 lžíce cukru krupice. Dobře promícháme. Ve zbylém mléce rozmícháme vanilkový pudinkový prášek a nalijeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Necháme vychladnout a poté vmícháme tvaroh. Podle chuti dosladíme.Těsto rozdělíme na tři díly, které vyválíme na pláty o velikosti plechu. Pokud se těsto při válení lepí, podsypeme jej moukou nebo vyválíme mezi dvěma archy pečicího papíru.První plát položíme na připravený plech a potřeme tvarohovou náplní.Na tvarohovou náplň položíme druhý plát těsta a potřeme jej rybízovou marmeládou.Třetí plát těsta nakrájíme na proužky o šířce asi 1 cm a vytvoříme z nich na povrchu koláče mřížku. Můžeme zvolit i jiné tvary.Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláč pečeme zhruba 20-30 minut.Vychladlý moučník podáváme posypaný moučkovým cukrem.
Autor: jabl.ko (Jana) | |
Datum vložení: 25.01.2013 19:49 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz