200 g máslových sušenek (digestivních)
100 g másla (nebo rostlinného tuku)
500 g jemného tvarohu (nebo ricotty)
kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů
3 lžíce citronové šťávy
50 g krupicového cukru (nebo hroznového)
3 žloutky z velkých vajec
2 lžíce jemné krupičky
200 g jahod
3 lžíce jahodové zavařeniny
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.Sušenky rozmixujte v robotu a přilijte k nim rozpuštěné máslo. Prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.Nádobu robota vytřete, dejte do ní tvaroh, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku a asi dvě minuty prošlehávejte, až se vše dobře smísí.Hmotu vlijte do formy a pečte 35 až 45 minut, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.Zatímco dezert chladne, očistěte jahody a ty větší nakrájejte na čtvrtiny nebo osminky. Zavařeninu zahřejte se třemi lžícemi vody, přes sítko ji protřete do misky a smočte v ní jahody.Dezert uvolněte nožem od stěn, sejměte formu, přesuňte na servírovací talíř a podávejte ozdobený jahodami.
Základ ze sušenek tak trochu připomíná dětské hry s plastelínou: použitím různých druhů dosáhnete různé chuti a barvy ‚těsta‘. Pokud nemáte robot, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte válečkem na nudle nebo paličkou na maso.
Autor: JaniNaty | |
Datum vložení: 26.01.2013 15:54 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz