Těsto:
250 ml mléka
100 g změklého másla
2 žloutky (bílky necháme na potření)
1 vejce
1 vanilkový cukr
120 g cukru krupice
2 špetky soli
1 hrst rozinek namočených v rumu (nebo kandované ovoce)
citronová kůra (může být i sušená)
400 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
Na povrch:
2 bílky
plátky oloupaných mandlí nebo sekané oříšky (možno vynechat)
moučkový cukr na posypání po upečení
Plech vyložíme pečicím papírem.Suroviny vložíme do formy domácí pekárny v pořadí, jak jsou uvedeny (rozinky můžeme přisypat až ke konci hnětení). Nastavíme program Těsto.Na vále těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu rozdělíme na šest kousků. Z nich vyválíme prameny na vánočku, kterou upleteme klasickým způsobem.Aby se prameny při pletení nelepily na ruce, můžeme je lehce pomoučit. Vál můžeme lehce zaprášit moukou.Upletené vánočky přendáme na plech, můžeme přikrýt utěrkou a necháme asi hodinu na teplém místě kynout.Troubu předehřejeme na 150 °C. Po vykynutí (měly by zdvojnásobit objem) potřeme vánočky rozšlehanými bílky a můžeme posypat oloupanými plátky mandlí nebo sekanými oříšky.Plech vložíme do trouby a pečeme zvolna zhruba 40 minut. Pokud by se vánočky seshora moc pálily, přikryjeme je pečicím papírem a dopečeme.Po upečení a zchladnutí vánočky zlehka pocukrujeme.
Z těsta vyjdou buď dvě vánočky po šesti (nebo můžeme udělat jednu velkou, skládanou vánočku z devíti pramenů).
Těsto můžeme umíchat i klasicky v míse, ale v pekárně je to pohodlnější a těsto tak v míse nikdy nevypracujeme.
Vánočka je velmi lahodná a voňavá a vydrží, teda pokud se nesní, dlouho čerstvá, ale to se u nás ještě nestalo.
Autor: mersy | |
Datum vložení: 26.01.2013 17:10 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz