TopRecepty.cz

Jablíčkový štrúdl z domácího listového těsta se švestkami


Jablíčkový štrúdl z domácího listového těsta se švestkami

Suroviny

jablíčka asi 1 kg
strouhanka na pdosypání pod jablíčka
skořice
perníkové koření
sušené švestky
rozinky - mohou být namočené v rumu
cukr
vejce na potření a nebo máslo
40 dkg hladké mouky
1 ztužený 100% tuk
2 dl mléka
špetka soli

Postup

Ze surovin zpracujeme těsto, tuk nastrouháme na struhadle, aby se lépe zapracovávalo, z těsta vyjdou 4 záviny. Kdo chce silnější může jenom tři.Každý dílek rozválíme na vále klasickým způsobem na delší pás, ten posypeme lehce strouhankou, na něj buď nastrouháme jablíčka klasickým způsobem, anebo jablíčka nakrájíme na tenké měsíčky.Skládáme jenom po prostředku těsta, na jablíčka dáme rozinky, sušené švestky, skořici, perníkové koření a nakonec zasypeme cukrem dle chuti a sladkosti jablíček.Buď zavineme klasickým způsobem, anebo já dělám zdobený tak, že si okraje těsta radýlkem nakrájím na pásky a ty pak střídavě z obou stran splétám přes náplň.Nebo nakrájím radýlkem jenom jednu stranu, a tu pak položím na tu spodní, kterou jsem přikryla už náplň, přendám na plech vyložený pečícím papírem, potřeme buď rozpuštěným máslem a nebo vejcem.Pečeme v předehřáté troubě na 200-250°C, každý dle trouby tak, aby se nepálilo, ale mějme na paměti, že listové těsto musí mít vysokou teplotu. Peču dozlatova.

Poznámka

Je na každé kuchařce, jak si závin upeče, já peču tyhle záviny už spousty let a z kupovaného bych už asi nepekla.
Není to vůbec náročné na přípravu, těsto je zpracované za chvíli a s rozválením a naplněním to je půl hodinka.
Můžeme náplně měnit dle fantazie - makovou, tvarohovou, povidlovou..
Z tohoto těsta taky dělám i slané záviny, které plním nejraději zelím a uzeným, či uzeninou, sýrem... potřu vejcem a sypu semínky či solí...

autor Autor: mersy
Datum vložení Datum vložení: 28.01.2013 11:56

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz