1 kg polohrubé mouky
250 g cukru krystal
1 hera
4-5 žloutků
60 g droždí
10 g soli
1/2 litru mléka (i méně)
citronová kůra
rozinky
mandlové lupínky
anýz (rozdrcený v mixéru)
Ve vlažném mléce s lžičkou cukru necháme vzejít kvásek, rozpustíme heru.V míse smícháme mouku, cukr, sůl, anýz, citrónovou kůru, trochu mléka, žloutky a kvásek. Promícháme a přidáme vlažný tuk.Prohněteme a když je těsto moc husté, přilijeme mléko. Nesmí být řídké, jen tak, aby se dobře tvarovalo.Zaprášíme moukou a necháme kynout(kyne déle jak na housky - je těžší.Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě poloviny (2 vánočky).Z každé poloviny ušuláme 12 pramenů. Spodní spleteme ze 4, položíme na vymazaný plech, podélně uděláme žlábek (pro další vrstvu), do kterého nasypeme rozinky a mandlové lupínky (u všech vrstev).Upleteme další ze tří pramenů. Další taky ze tří a poslední ze dvou. Snažíme se, aby byly prameny stejné, jinak se může vánočka vyvrátit.Shora napícháme špejle. Necháme ještě kynout, když se začne vyklápět, postrčíme špejle níž a porovnáme.Potřeme bílkem a strčíme do trouby 200°C, po chvilce ztlumíme 170-180°C. Dáme na nejnižší rošt, z pečícího papíru uděláme stříšku (vrch jinak brzo zhnědne).
Rozinky dát mezi pramínky je lepší, když se vmíchají do těsta, lezou ven a pálí se. Peču raději z 1 kila, aby byly dvě. Aby zbylo i na mě. Dnes jsem udělal jednu a k tomu dva čertíky pro děti od přítelkyně. Beru to jako trénink na Vánoce. Po roce člověk zapomene a je dobré si to osvěžit předem.
Autor: jirihyvnar (Jiří Hývnar) | |
Datum vložení: 06.12.2008 18:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz