1 kg polohrubé mouky
250 g cukru krystal
1 Hera
4-5 žloutků
60 g droždí
10 g soli
1/2 litru mléka (nebo méně)
citronová kůra z 1 citronu
rozinky (dle chuti)
mandlové lupínky
anýz (rozdrcený v mixéru)
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí a lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek a mezitím rozpustíme Heru.V míse smícháme prosátou mouku, cukr, sůl, anýz, citrónovou kůru, trochu mléka, žloutky a kvásek. Promícháme a přidáme vlažný tuk.Prohněteme a když je těsto moc husté, přilijeme mléko. Nesmí být řídké, jen tak, aby se dobře tvarovalo.Zaprášíme moukou a necháme kynout asi 2 hodiny, až zdvojnásobí objem.Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě poloviny (z každé bude 1 vánočka).Z každé poloviny vyválíme 12 stejných pramenů. Spodní díl spleteme ze 4 pramenů, položíme na vymazaný plech, podélně uděláme hranou ruky žlábek pro další vrstvu, a nasypeme do něj rozinky a mandlové lupínky.Další patro upleteme ze 3 pramenů a položíme na spodní patro, opět hranou ruky vytvoříme žlábek a nasypeme do něj rozinky a mandle. Stejným způsobem upleteme i 3. patro. Poslední patro zapleteme pouze ze 2 pramenů. Snažíme se, aby jednotlivá patra na sobě hezky seděla a konce jednotlivých copů zahneme dospodu vánočky.Pro jistou shora do vánočky napícháme špejle. Necháme ještě 45 minut kynout, když se začne vánočka vyklápět, postrčíme špejle níž a porovnáme.Vykynutou vánočku potřeme bílkem a vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C. Po 10 minutách teplotu ztlumíme na 170-180 °C. Plech dáme na nejnižší rošt, z pečicího papíru uděláme stříšku, vrch jinak brzo zhnědne, a dopečeme asi 35 minut.
Rozinky dát mezi pramínky je lepší, když se vmíchají do těsta, lezou ven a pálí se. Peču raději z 1 kila, aby byly dvě. Aby zbylo i na mě. Dnes jsem udělal jednu a k tomu dva čertíky pro děti od přítelkyně. Beru to jako trénink na Vánoce. Po roce člověk zapomene a je dobré si to osvěžit předem.
![]() |
Autor: jirihyvnar (Jiří Hývnar) |
![]() |
Datum vložení: 06.12.2008 18:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady