Těsto na 5 koláčů:
600 g hladké mouky
400 g hrubé mouky
240 g másla
240 cukru
60 g droždí
4 žloutky
mléko
sůl
Drobenka:
500 g másla (hery, oleje)
300 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
3 sáčky vanilkového cukru
citrónová kůra
skořice
1. Z droždí, mléka a části cukru připravíme kvásek a necháme vzejít. Pak jej i ostatní suroviny důkladně prohněteme a těsto necháme dobře vykynout. Pak ho rozdělíme na 5 bochánků a necháme dál kynout.2. Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru 30-32 cm. Lze použít i koláčovou formu, nebo si na pečicím papíru předkreslit kolo.3. Po obvodu koláče vytvoříme 1 cm široký, vyšší okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem. Střed naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout.4. Koláč pak vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.5. Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem.Tip: Po vytažení z trouby lze okraje potřít také mlékem (těsto zkřehne) a střed pokropit přepuštěným máslem smíchaným s rumem (nešetříme).
Autor: JANA62 | |
Datum vložení: 02.02.2013 20:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz