Omládek:
100 ml vlažné vody
1 kostka droždí (42 g)
120 g hladké mouky
1 kostka cukru
2 lžíce medu
Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
125 g másla
120 g cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
250 ml plnotučného mléka (nebo 200 ml + 50 ml smetany)
1 špetka soli
1 špetka mletého zázvoru
trocha citronové kůry
1 hrst rozinek
1 hrst kandovaného ovoce
Na potření:
máslo
1 vejce
Na posypání:
1 hrst mandlí
Rozinky spaříme vroucí vodou a namočíme do rumu. Necháme v něm co nejdéle odležet.Připravíme omládek: Ve vodě rozmícháme med a cukr, přidáme rozdrobené droždí, mouku a promícháme. Necháme na teplém místě vzejít tak asi 20-30 minut.Mezitím v jiné misce smícháme zbylé sypké suroviny na těsto. Přidáme tekuté suroviny, změklé máslo a vykynutý omládek.Promícháme a vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout asi hodiny.Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části. Na pomoučeném vále z každé části vytvarujeme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Včas předehřejeme troubu na 180 °C.Mazance necháme na plechu asi 15 minut nakynout, poté z vrchu lehce nařízneme do kříže a potřeme vajíčkem. Posypeme mandlemi a vložíme do předehřáté trouby asi na 30-40 minut (správné propečení vyzkoušíme špejlí). Ještě teplé mazance potřeme rozpuštěným máslem.
![]() |
Autor: Montanka |
![]() |
Datum vložení: 05.02.2013 17:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady