Omládek:
100 ml vlažné vody
1 kostka kvasnic (42 g)
120 g hladké mouky
1 kostka cukru
2 lžíce medu
Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
125 g másla
120 g cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
250 ml plnotučného mléka (nebo 200 ml + 50 ml smetany)
1 špetka soli
1 špetka mletého zázvoru
trocha citronové kůry
1 hrst rozinek
1 hrst kandovaného ovoce
Na potření:
máslo
vejce
Na posypání:
1 hrst mandlí
Nejprve připravíme omládek: Ve vodě rozmícháme med a cukr, přidáme rozdrobené kvasnice a mouku, promícháme. necháme na teplém místě vzejít tak cca 20-30 minut. Rozinky spaříme vroucí vodou a namočíme do rumu. Necháme v něm co nejdéle odležet.Mezitím v jiné misce zatím smícháme ostatní sypké suroviny na těsto. Přidáme ostatní suroviny a vykynutý omládek.Promícháme, vypracujeme těsto, které necháme opět na teplém místě kynout cca 2 hodinky.Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, na pomoučněném vále z každého vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Včas vyhřejeme troubu na 180 °C.Mazance necháme cca 15 minut nakynout, poté z vrchu lehce nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem. Posypeme mandlemi a dáme do předehřáté trouby péct na cca 30-40 minut (vyzkoušíme špejlí). Ještě teplý potřeme rozpuštěným máslem.
Autor: Montanka | |
Datum vložení: 05.02.2013 17:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz