TopRecepty.cz

Medovník (jiný)


Medovník (jiný)

Suroviny

Těsto:
2 vejce
200–250 g cukru moučka
2 lžíce medu
2 rovné lžičky (mini) jedlé sody
500 g hladké mouky

Krém:
250 ml mléka
1 pudink vanilkový
100 g cukru
200 g másla
marmeláda (kyselejší)

Poleva:
200 g čokolády na vaření
1/2 kelímku smetany ke šlehání
100 g másla
100 g mandlových lupínků (není nutné)

Postup

Vejce, cukr, med a jedlou sodu dát do hrnce a ve vodní lázni nechat rozpustit. (Nesmí se to vařit, jinak se zdrcnou vajíčka!!!) Směs musí být teplá a nesmí v ní být hrudky.Celou tuto směs nalijeme do hladké mouky a zaděláme těsto. Konzistence by měla být zhruba jako u lineckého těsta. (Pokud se těsto drolí, přidám syrové vajíčko a zase dohustím moukou.)Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme na pomoučeném válu placku cca na velikost plechu.Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na pečicím papíru na 150 °C dozlatova (bacha, netrvá to moc dlouho).Na krém uvaříme puding z mléka a 100 g cukru a necháme vychladnout. Postupně do vychladlého přidáváme 150 g másla. Já to dělám tak, že si 100 g rozdělím na malé části a postupně přidávám do mixéru s pudingem a zbylých 50 g si rozpustím a nechám vychladnout a nakonec to tam přiliji, krém se nezdrcne. A vyšleháme do hladka.Dort skládáme tak, že dáme na plech jednu placku, potřeme půlkou krému, na to položíme druhou placku, tu potřeme marmeládou (povidly, nebo něčím spíš kyselejším), zase na to připlácneme placku, na tu dáme zbytek krému. Poslední placku uložíme na krém její spodní stranou nahoru, protože je rovná.Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu na vaření (2 malé nebo jednu velikou) a hodíme do ní cca 50-100 g másla (to co zbylo z celkového množství) a případně do toho přilijeme ještě trochu smetany (tak půl kelímku). Jakmile je to rozpuštěné a teče to ze lžíce, tak tím polijeme celou buchtu a posypeme mandlovými lupínky.Počkáme až čokoláda zatuhne, zabalíme celý dort i s plechem do igelitu (já používám pytle na odpadky) a dáme na balkon tak na 24 hodin zvlhnout.Pak krájíme horkým nožem, aby nepopraskala čokoláda.

Poznámka

Doporučuji dělat na podzim a v zimě, venku je vlhko a zima a líp se to uleží.

autor Autor: Andrejda
Datum vložení Datum vložení: 06.02.2013 13:26

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz