140 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
40 g moučkového cukru
160 g změklého másla
2 velká vejce (nebo 3 menší)
1 lžička prášku do pečiva
50 g nahrubo nasekané hořké čokolády
100 g nahrubo nasekaných ořechů
1 hruškový kompot (0,7 l)
2 lžíce meruňkové marmelády
3 lžíce šťávy z hrušek
1 lžíce rumu
50 g hořké čokolády
1 lžíce másla
1 lžíce horké vody
1 zakysaná smetana
Troubu si předehřejeme na 170st.
Ořechy, mouku s práškem do pečiva, cukry, máslo a vejce dáme do mixéru (nebo šlehače podle možností) a jednoduše jen rychle promícháme, aby se vše spojilo (nevadí hrudky).
Vmícháme ½ hrušek (na drobounké kostičky) a těsto urovnáme do dortové formy.
Nahoru narovnáme zbytek hrušek (na plátky), posypeme třtinovým cukrem a pečeme na 160-170st. asi 40-45min.
Zatímco se piškot peče, využijeme čas a nachystáme zbývající suroviny.
Marmeládu rozehřejeme s hruškovou šťávou a rum přidáme až před vlastním potíráním piškotu.
Čokoládu+máslo+vodu rozpustíme v hrnku nad vroucí vodou, až se vše pěkně spojí.
Jakmile je piškot upečen, ještě horký ho lžící polijeme marmeládou a pocákáme čokoládou.
Dáme vychladit, ale už vlažný můžeme naříznout.
Ozdobíme zakysanou smetanou – já chtěla řez polít, ale zakysanka byla poctivě hustá,že se dala se málem krájet .-)
Čerpala jsem z Apetitonline.
Koláč je vlhký a díky hrubým ořechům a hruškám pěkně křupe.
Hrušky mají výhodu proti jablkům, že zůstanou pevné a "nezmizí" v piškotu.
Autor: jahoda | |
Datum vložení: 09.02.2013 20:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz