Karamelový základ:
80 g cukru krupice
80 ml smetany ke šlehání
Na dohotovení (polevy a karamelového krému):
150 g moučkového cukru
3 lžíce vody
500 ml smetany ke šlehání (40%)
Vanilkový krém:
500 ml mléka
60 g vanilkového pudinkového prášku
1 vanilkový lusk
150 g krupicového cukru
500 ml smetany ke šlehání
Těsto:
270 ml vody
80 ml oleje
špetka soli
200 g hladké mouky
6 vajec
Nejprve si připravíme karamelový základ. V kastrůlku se silným dnem utavíme krupicový cukr na karamel. Opatrně přilijeme horkou smetanu. Smetanu mícháme, dokud se karamel úplně nerozpustí. Pak ji přecedíme přes kovový cedník a necháme přes noc uležet v lednici.
Druhý den připravíme z karamelového základu polevu a krém. Na polevu utřeme moučkový cukr se 3 lžícemi studené vody. Do polevy vmícháme 2 lžíce karamelového základu. Na karamelový krém vyšleháme smetanu téměř dotuha. Pak do ní přidáme zbylý karamelový základ a došleháme ji.
Na vanilkový krém rozmícháme v troše mléka pudinkový prášek a dřeň z vanilky. Zbylé mléko osladíme a přivedeme k varu. Vmícháme pudinkovou zálivku. Uvaříme hustý krém a za častého promíchání ho necháme vychladnout. Pak ho našleháme a přidáme do něj pevnou šlehačku. Krém necháme v lednici asi hodinu odpočinout.
V kastrolu se silným dnem přivedeme k varu vodu s olejem. Přisypeme mouku a sůl a těsto mícháme, dokud se na dně kastrolu nezačne tvořit bílý povlak. Těsto přendáme do misky a necháme vychladnout. Pak do něj postupně zašleháme vejce.
Z vychladlého těsta nastříkáme pomocí cukrářského sáčku na plech větrníky. Troubu ohřejeme přibližně na 200 °C a rozprašovačem do ní nastříkáme vodu. Vložíme do ní větrníky a pečeme je, dokud nezezlátnou.
Větrníky necháme zcela vychladnout a pak je rozkrojíme. Horní díly potřeme polevou a necháme zaschnout. Na spodní díly cukrářským sáčkem nastříkáme nejprve vanilkový, pak karamelový krém a nakonec přiložíme horní díly s polevou.
Autor: Kamili (Kamila Říhová) | |
Datum vložení: 10.02.2013 20:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz