8-9 kusů bílků (1/4 l bílků)
250 g cukr krupice
150 g polohrubé mouky
100 g vlašských ořechů
1 ks vanilkového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 špetka soli
1 lžíce moučkového cukru na posypání těsta
500 ml šlehačky
Do mísy vlijeme bílky se špetkou soli a šleháme je cca 2 minuty do pěny. Přidáme polovinu cukru a stále šleháme bílky s cukrem dohusta.Potom přidáme zbytek cukru a ještě šleháme asi 2 minuty. Bílky s cukrem musí být ušlehané napevno. Uděláme zkoušku tak, že převrátíme mísu se sněhem, když sníh drží v míse, přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a ořechy do našlehaného sněhu. Nejlépe je smíchat předem prosátou mouku s práškem do pečiva a ořechy dohromady do mísy a promíchat všechny suché přísady.Vše lehce promícháme a těsto dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Uhladíme, do sítka dáme polévkovou lžíci moučkového cukru a pocukrujeme celou plochu těsta.Vložíme do rozehřáté trouby na 170 °C na horkovzduch. Pečeme dorůžova asi 12 minut. Každý se musí řídit svojí troubou.Upečený plát dáme vychladit. Plát lehce popraská, to ale není na závadu.Ušleháme šlehačku do tuha a naneseme ji na vychladlý korpus, ze kterého jsme odstranili papír a zavineme do rolády. Dáme vychladit.Roládu naporcujeme na silnější plátky asi 4 cm. Pocukrujeme a podáváme.
Peču vždy dvě rolády, protože jedna nestačí. Mizí rychlostí blesku. Je to recept mojí maminky a je výborný. Šlehačku už nesladím, ale kdo chce, může osladit.
Autor: jarka skrobakova (Jarmila Škrobáková) | |
Datum vložení: 17.02.2013 18:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz