TopRecepty.cz

Čokoládový vrstvený pletenec


Čokoládový vrstvený pletenec

Suroviny

Těsto:
500 g hladká mouka
80-100 g cukru
100 g rozpuštěné a vychladnuté maslo
30 g droždí
250 - 300 ml mléka
špetka soli

Náplň:
60 g čokolády na vaření
60 g másla
2 lžíce kakaa
3 lžíce práškového cukru
30 g hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu (může být i bramborový)

Postup

V troche osladeného vlažného mlieka necháme oživiť droždie - cca 15 min.Zmiesime múku, soľ, cukor, vychladnuté topené maslo, kvások a zvyšok vlažného mlieka, vypracujeme pružné cesto. Spracúvame ručne, príp. na prípravu použijeme domácu pekáreň. Necháme vykysnúť - zdvojnásobiť objem cesta.Medzitým si pripravíme čokoládovú náplň:
V mikrovlnke alebo nad parou rozpustíme čokoládu a maslo, pridáme cukor, kakao a po častiach múku a škrob. Dostaneme pastovitú hmotu.Vykysnuté cesto rozvaľkáme na cca 12 mm, na polovicu cesta rozložíme čokoládovú hmotu (pozri foto), druhou polovicou prekryjeme, znovu rozvaľkáme na pôvodnú výšku a prekladáme - na tretiny - pozri foto. zas rozvaľkáme, zas preložíme - bez čakania, okamžite po sebe. Celkovo asi 4 - 5 krát, takto získame čokovrstvy v ceste. Na válek netlačíme, aby sme nepretrhli cesto!Potom vyvaľkáme na cca 15 mm hrúbku, po dĺžke prekrojíme na tri pásy, ktoré ako cop spletieme. Dáme na peč. papier a na plechu necháme hodinu v teple kysnúť. Je to potrebné, pretože vaľkaním a prekladaním, sme značnú časť vzduchu a ľahkosť cesta stratili. Cop môžeme zaistiť špajdľami, je dobré piecť v nejakej forme - potom je koláč vyšší.Pečieme cca 45 min pri 180°C, príp. podľa svojich skúseností s vlastnou rúrou.Mňa dnes tlačil čas, tak koláč nemám veľmi vysoký.Koláč je relatívne hutný, ľahké nadýchané cesto by chcelo iný pomer surovín.

Poznámka

Foto upečeného copu v celku som zabudla spraviť, po upečení a prekrojení ešte teplý išiel preč.

autor Autor: magdalenka
Datum vložení Datum vložení: 19.02.2013 19:54

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz