100 g polohrubé mouky
2 rovné lžičky Kypřicího prášku do pečiva
100 g cukru krupice
100 g měkkého másla nebo Hery
3 vejce
Pro tmavé těsto:
navíc 1 kuchyňská lžíce kakaa holandského typu (neslazeného)
trochu mouky na vysypání formy
tuk na vymazání formy
Nejprve si tukem vymažeme a moukou vysypeme dortovou formu o průměru 26 cm (nebo ji vyložíme pečícím papírem). Troubu si předehřejeme.
Do mísy prosijeme mouku a kypřicí prášek (pokud chceme tmavé těsto, prosijeme do mouky i kakao). Pak přidáme zbylé suroviny a vše mícháme elektrickým šlehačem nejprve krátce na nejnižším stupni otáček, pak asi 2 minuty na nejvyšším stupni otáček až vznikne hladké těsto. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme povrch stěrkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů
Doba pečení: asi 20 minut
Po upečení vyndáme formu z trouby a necháme asi 10 minut vychladnout. Pak uvolníme kulatým nožem okraj formy od korpusu, formu rozevřeme a korpus přendáme na kuchyňskou mřížku. Necháme zcela vychladnout.
Dortový korpus zdobíme podle libosti. Nejčastěji ho podélně rozpůlíme, plníme krémem a zdobíme např. ovocem. Nejednodušší je na přípravu krému použít Dortovou náplň Dr.Oetker různých příchutí.
TIP: Další obměny dortového korpusu: do těsta přidáme mleté oříšky, mandle, citrónovou kůru nebo strouhanou čokoládu.
Autor: Ivana41 (Ivana Černá) | |
Datum vložení: 22.02.2013 09:05 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz