TopRecepty.cz

Malinový cheesecake s bílou čokoládou


Malinový cheesecake s bílou čokoládou

Suroviny

Korpus:
140 g čokoládových sušenek Derby
60 g mandlí
60 g rozpuštěného másla
3 lžíce mléka
1 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
máslo na vymazání formy
Náplň:
200 g mascarpone
200 g ricotty
150 g smetanového sýru (např. Buko)
4 lžíce zakysané smetany
80 g cukru krupice
3 vejce
200 g bílé čokolády
Dozdobení:
250 ml vody
2 lžíce cukru
1 červené dortové želé
mražené maliny

Postup

Sušenky s mandlemi rozmixujeme v sekáčku. Přidáme máslo, mléko a smícháme do konzistence drobenky. Pokud by se drobila, přidáme ještě trochu mléka. Nakonec zapracujeme javorový sirup.Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, okraje vymažeme máslem a sušenkovou směs rovnoměrně vmačkáme po celé ploše formy (můžeme rozprostřít i do stran - cca 1 cm vysoko).Dáme péct na 20 minut do trouby vyhřáté na cca 180 °C. Korpus po upečení necháme vychladnout.Náplň: V míse rozetřeme cukr s mascarpone, ricottou, sýrem a zakysanou smetanou a přidáme vejce. Vše důkladně promícháme do hladkého krému.Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozpustíme bílou čokoládu a vmícháme do krému. Pokud rozpouštíme v mikrovlnce, je nutné čokoládu hlídat a rozpouštět postupně, aby nehrudkovatěla.Na vychladlý korpus nalijeme směs, uhladíme a dáme péct do trouby, vyhřáté na 160 °C, na cca 45-50 minut. Troubu se snažíme po dobu pečení neotvírat. Cheesecake by měl být po vytažení z trouby na krajích pevný, ale ve středu ještě stále rosolovitý (ne tekutý!!!), po mírném zatřesení s formou by se střed měl ještě mírně klepat. Pokud se zdá být střed ještě tekutý, vrátíme do trouby a chvíli ještě pečeme. Po upečení necháme vychladnout.Maliny necháme rozmrznout (lze použít mikrovlnná trouba, režim rozmrazování). Maliny můžeme nechat ještě trochu studené.Želatinu připravíme podle návodu na sáčku a ještě horkou zalijeme maliny. Důkladně promícháme a pomalu vlijeme na cheesecake. Tím, že jsou maliny ještě studené, mírně ochladí želé, které začne rychle tuhnout. Nestihne se tak vsáknout do náplně a nerozlije se do stran po obvodu dortové formy.Celý dort dáme nejlépe přes noc vychladit do chladničky.Před podáváním nožem opatrně oddělíme náplň od boků formy a odstraníme z dortu pečicí papír.

Poznámka

Správně by se měl cheesecake péct ve vodní lázni, ale bohužel i po obalení dortové formy alobalem se může stát, že voda do formy zateče a dort zničí, proto peču tak, že dort dám na mřížku a těsně pod ní dám hluboký plech s vařící vodou. Pokud ale chceme dodržet postup vodní lázně, tak formu pořádně obalíme alobalem, dáme do pekáče a zalijeme vařící vodou tak, aby voda dosahovala do 2/3 formy.

autor Autor: Mirusha
Datum vložení Datum vložení: 25.02.2013 21:19

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz