1000 g hrubé mouky
140 g cukru
1 lžička soli
2 vanilkové cukry
1 lžice citronové kůry
42 g kostka droždí
500 ml vlažného mléka
240 g másla nebo Hery
4 žloutky
1 vejce na potření
150 g sekané ořechy nebo mandle na posypání
Náplň:
Tvarohová :
2 tvarohy
cukr dle chuti
2 vanilkové cukry
mléko dle potřeby
1 vanilkový pudink
Maková :
200 g mletého máku
cukr podle chuti
300 ml mléka
2 lžice rumu
strouhanka na zahuštění
Jablková :
300 g oloupaných nastrouhaných jablek
cukr podle chuti
1 rovnou lžíci skořice
50 g másla
2 mleté hřebíčky - nemusí být
Tvarohová náplň :
Všechny suroviny smícháme v hladkou náplň,
můžeme přidat i rozinky, kdo má rád.
Maková náplň :
V kastrulku promícháme mák s cukrem, zalijeme ho mlékem, dáme na mírný plamen a za stálého míchání povaříme asi 10 minut. Nakonec přidáme rum. Pokud je mák řídký, přidáme strouhanku, v opačném případě přidáme mléko a necháme přejít varem. Necháme vychladnout. Já vařím mák v mikrovlnce, 3-4 minuty, nepřipaluje se.
Jablková náplň :
V kastrolu rozpustíme máslo, dáme na nej jablka s cukrem a pomalu je za občasného promíchání rozvaříme. Před použitím je necháme vychladnout.
Vypracujeme obvyklým způsobem těsto, necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, které vyválíme na velikost plechu.
Hlubší plech o velikosti 35x29 cm dobře vymažeme tukem a položíme do něj první plát těsta, který potřeme tvarohovou nádivkou.
Přikryjeme druhým plátem, potřeme makovou nádivkou, přikryjeme třetím plátem a potřeme jablkovou nádivkou.Nkonec přikryjeme čtvrtým plátem těsta, který potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sekannými ořechy nebo mandlemi.
Takto připravený koláč dáme péci do vyhřáté trouby na 160°C a pečeme asi hodinu dozlatova.
Můžete si zvolit své oblíbené nádivky. Tento koláč vydrží dlouho vláčný, tedy jestli vůbec vydrží, ale je lepší druhý den a kdo ho jedl jen chválil.
Autor: amanka (Jana Kučerová) | |
Datum vložení: 28.02.2013 15:43 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz