70 g loupaných pražených mandlí (postup tady)
60 g mletého třtinového cukru
80 g polohrubé mouky
1 lžička mletého zázvoru
1 žloutek pokojové teploty
80 g změklého másla
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
200 g pekanových ořechů (viz tipy a triky)
110 g kandovaného zázvoru (viz tipy a triky)
200 g kvalitní hořké čokolády (minimálně se 70% kakaa)
Mandle rozmixujte nebo rozemelte na jemnou moučku.
Smíchejte je s moukou, práškem do pečiva.
Zvlášť si vyšlehejte žloutek s máslem a cukrem do světlé pěny a přidejte k mandlové směsi.
Nakonec vše dokořeňte mletým zázvorem a vypracujte hladké těsto.
Na plech vyložený pečicím papírem vytvarujte z těsta malé placičky a rozložte je daleko od sebe, aby se vám při pečení nespojily.
Kandovaný zázvor pomocí ostrého nože nakrájejte na malé kousky.
Rozehřejte si troubu na 200°C a nasekejte ořechy na menší kousky.
Placičky z těsta ozdobte zázvorem i ořechy, které jemně přitlačte, aby v sušence držely.
Připravený plech vložte do vyhřáté trouby a pečte asi tak šest minut, až okraje sušenky zezlátnou a v kuchyni se příjemně rozvoní zázvor.
Vyndejte plech z trouby, přesuňte jej na mřížku a nechte sušenky úplně vychladnout (kdybyste se je snažili sundat z plechu za tepla, úplně by se vám rozdrobily).
Jakmile máte všechny plechy upečené (těsto vyjde asi tak na dva a půl, podle velikosti sušenek), připravte si čokoládu na polití.
Na hrnec s mírně vroucí vodou položte tepluvzdornou (ne nerezovou) mísu tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. Do mísy rozlámejte 2/3 čokolády na malé kousky a nechte rozpustit. Pak přidejte zbylou čokoládu, odstavte z vodní lázně a pořádně vymíchejte do úplného rozpuštění.
Na plech vyložený pečicím papírem (nebo potravinovou fólií) rozložte sušenky zdobenou stranou dolů a pomocí širokého štětce nebo mašlovačky je potřete tenkou vrstvou čokolády.
Uložte na chvíli do lednice, aby čokoláda ztuhla a máte hotovo.
Podávejte se šálkem pečeného čaje nebo jiného oblíbeného nápoje.
Tipy a triky:
Pekanové ořechy jsou k dostání nejen ve speciálních lahůdkářství a u stánků se sušeným ovocem, ale snadno je seženete i ve větších supermarketech.
Kdybyste je ale přeci jen nesehnali, můžete použít i klasické vlašské, ale nebude to ono.
Nevíte-li kam pro kandovaný zázvor, zkuste prodejnu zdravé výživy, nebo oddělení sušeného ovoce v supermarketu.
Polití čokoládou není úplně nezbytné – sušenky jsou chutné i bez ní. Ale jednak jsou takhle ještě lepší a hlavně je čokoláda krásně zpevní. Sušenky jsou totiž jinak velmi křehké.
Obdobným způsobem můžete upéct i sušenky s hřebíčkem a sušenými hruškami, badyánem a sušenými švestkami či kardamonem a kandovaným ananasem.
Recept i s podrobným fotopostupem najdete na: http:http://www.foodstyle.cz/products/zazvorove-susenky...
Autor: K@tka | |
Datum vložení: 06.03.2013 20:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz