30 g žitného kvásku
150 ml vody
280 g celozrnné pšeničné mouky
120 g špaldové mouky
100 g fruktosy
50 g obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj)
300 ml obilného mléka OvesMilk TopNatur (sušený nápoj + voda dle návodu)
2 vejce
1 lžíce povidel nebo medu
60 g oleje
10 g bio kakaového prášku
4 g perníkového koření Sonnentor
1 hrst rozinek
marmeláda
hořká čokoláda
mletý kokos
Večer si smícháme v míse kvásek, vodu a celozrnnou mouku (150ml a 150g), přikryjeme fólií a necháme přes noc (12hod) v teple odpočívat. Ráno vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny, ke kvásku přidáme všechny suroviny a promícháme těsto tak, abychom neměli žádné hrudky. Nakonec opatrně přidáme i vaječnou pěnu a hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Těsto by mělo formu naplnit jen do poloviny, aby mělo kam vyběhnout. Přikryjeme alobalem a necháme 4hod na teplém místě pracovat (někdy je potřeba až 6hod, pokud máte doma chladněji). Pečeme při 175°C podle velikosti formy a výšky těsta. Já použila kulatou formu o průměru 18cm a pekla jsem 50min. Příště ale raději budu volit větší plech, aby těsto bylo v nižší vrstvě a rychleji se propeklo, jelikož v té malé kulaté už mělo docela dost propečené kraje. Perník můžeme v průběhu pečení přikrýt, aby moc neztmavl.
Vyndáme z trouby a opatrně položíme, abychom prudkým pohybem nevyhnali bublinky z těsta. Necháme 30min ležet, vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Nejlepší je forma s oddělitelným dnem. Po upečení buchtu nechávám 15min a pak sundám stěny formy a nemusím manévrovat s mřížkou a riskovat nehodu. Jakmile je korpus úplně chladný, rozkrojíme, potřeme marmeládou (nejraději máme jahodovou nebo lesní ovoce), slepíme a dozdobíme čokoládou a kokosem.
http://www.facebook.com/dlabemesmishkou
Autor: DlabemeZdrave (Mishka) | |
Datum vložení: 12.03.2013 18:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz