Na muffiny:
250 g mrkve (nejlépe karotky)
100 g cukru
100 g másla
2 velké lžíce kysané smetany
1 vejce
šťáva z 1 pomeranče
3 lžíce oříškového likéru
200 g pražených jemně mletých mandlí
120 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
2 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
trocha oleje na vymazání formiček
Na krém:
250 g Mascarpone
45 g kandovaného zázvoru
30 g čerstvého zázvoru
kůra z 1 biocitronu
šťáva z 1/2 biocitronu
Nejdříve si připravte krém, aby se stihl vychladit.
Kostky kandovaného zázvoru nastrouhejte na jemno a vsypte do větší mísy.
Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte na nejjemnějším vzorku struhadla (dejte pozor, aby vám nezůstaly větší kousky zázvorových vláken) a přidejte do mísy.
Nakonec přisypte na jemno nastrouhanou kůru omytého bio citronu i citronovou šťávu a společně promixujte ponorným mixérem – aby ste se zbavily případných zázvorových vláken.
Do základu pomalu a na nízké otáčky vešlehejte mascarpone. Přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice ztuhnout.
Nastal čas muffinek.
Mrkev nastrouhejte na jemném vzorku struhadla a vsypte do velké mísy.
Zvlášť si vyšlehejte 100g másla, 100g třtinového cukru, 2 lžíce zakysané smetany a 1 vejce (vše musí mít pokojovou teplotu!) do kompaktní nadýchané směsi.
Přilijte ji k mrkvi a rozpalte troubu na 180°C.
Mandle rozmixujte na jemno a přisypte k mrkvi.
Vymačkejte šťávu z 1 většího pomeranče a přilijte k těstu.
Vlijte 3 lžíce oříškového likéru.
Jablko oloupejte, nastrouhejte na jemném vzorku struhadla a přimíchejte do těsta.
Nakonec přidejte do 120g polohrubé mouky 2 lžičky prášku do pečiva i 2 a ½ lžičky mletého zázvoru a vše přimíchejte k mrkvové směsi.
Formičky na muffinky lehce vymažte olejem (nebo plech na muffiny vyložte papírovými košíčky) a naplňte je až po okraj.
Vložte do rozpálené trouby na půl hodiny.
Těsto je díky mrkvi a jablku vlhčí, proto při klasickém testu špejlí na ní ulpí pár vlhkých drobečků, což je v pořádku.
Jakmile muffinky vychladnou, odřízněte jim vršky. Zázvorovým krémem naplňte zdobicí sáček s hvězdicovitou špičkou a muffinky naplňte krémem.
Přiklopte vrškem dortíčku, stříkněte ještě trošku krému, čímž „přilepíte“ marcipánovou mrkvičku – návod na její výrobu najdete tady: uri]http://www.foodstyle.cz/products/marcipanove-mrkvicky/[/uri]
Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na:
http://www.foodstyle.cz/products/mrkvove-muffiny-s...
Autor: K@tka | |
Datum vložení: 16.03.2013 08:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz