Těsto:
1/2 kg hladké mouky
3 lžíce oleje
60 g droždí
špetka soli
100 g moučkového cukru
200 ml mléka
Na dotvoření:
povidla
mák nebo hrušková marmeláda
rybízová marmeláda nebo sádlo a sůl
Nutnost: mít litinovou plotýnku na plynový sporák nebo kamna s plotnou.
Tradičním způsobem vytvoříme kvásek, vypracujeme (dost tuhé) těsto a necháme vykynout.
Mezitím dáme na sporák plotýnku, a dáme ji rozehřívat na minimum. Když je těsto nakynuté, lžící vždy vykrojíme kousek těsta o velikosti vajíčka (či menší, dle vlastního uvážení), vytvarujeme placičku a položíme na plotýnku. Takto se jich tam vejde několik.
Placička se peče na plotýnce, dokud na sobě nemá zlaté či hnědé mapky. Neotáčejte příliš brzo, je přilepená k plotýnce a vrchní vrstva by zůstala na plotýnce a museli byste ji oškrabávat. Pak ji otočíme a pečeme z druhé strany. Můžeme lehce přimáčknout plochou stranou nože k plotýnce, aby měla kontakt na více místech. Takto vytvoříme placičky z celého těsta. Nejlepší je podávat je hned teplé a to buď potřené povidly a posypané mákem, nebo s marmeládou. Dříve se jedly i na slano potřené sádlem a osolené.
Možná je lze upéci i na plotýnce elektrického sporáku, ale já jsem neměla příležitost to vyzkoušet. Placičky bývají někdy uprostřed trošku syrové, pokud jste je pekli více zprudka, ale to nevadí, neboť těsto je bezvaječné a mnohým strávníkům to tak chutná víc.
Autor: Cudla (Ludmila Patáková) | |
Datum vložení: 22.03.2013 17:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz