Na korpus:
5 vajec
160 g cukru krupice
160 g hladké mouky
20 g kakaa
1/4 balíčku prášku do pečiva
Na náplň:
100 g jahod
50 g cukru moučky
250 g smetany na šlehání 40% nebo Rama Cremefine
Na dozdobení:
100 g jahod
cukr moučka na posypání (případně čokopoleva)
Troubu vyhřejeme na 200 °C.
Plech vyložíme papírem na pečení.Celá vejce s cukrem vyšleháme nad parou do nadýchané pěny. Šleháme asi 5 minut, dbáme při tom na to, aby se nádoba, ve které hmotu šleháme, nedotýkala vodní hladiny. Počítejte s tím, že hmota hodně zvětší svůj objem. Poté odstavíme.Mouku, kakaový a kypřící prášek 2x prosejeme a po částech stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do žloutkové pěny. Ta nám klesne asi na polovinu nabytého objemu.Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme (horní + spodní ohřev), asi 8 minut. Respektujeme svoji troubu i zkušenost.Upečený plát zlehýnka poprášíme hladkou moukou, přiložíme čistý papír na pečení a obrátíme. Teď máme původní pečicí papír nahoře, a ten opatrně odstraníme. Na mřížce necháme zcela vychladnout bez rolování.50 g jahod rozmačkáme s cukrem, promixujeme tyčovým mixérem a přes jemné sítko propasírujeme. Šlehačku vyšleháme dotuha a přidáme jahodové pyré. Promícháme nebo ještě krátce vyšleháme.Zbytek jahod (50 g) pokrájíme nadrobno. Vychladlý plát natřeme jahodovou šlehačkou a zasypeme jahodami. Plát těsta svineme, jde to dobře. Případné zbytky mouky očistíme štětečkem, ale mouka, pokud jí tam na poprášení nedáte hodně, opravdu cítit není.Pocukrujeme, dozdobíme jahodami, můžeme pocákat čokoládou. Jak kdo má rád. Necháme minimálně 2 hodiny v chladu ztuhnout.
Zdroj: Tradiční recepty cz.
Myslela jsem, že šlehačka bude růžovější. Tak, jako na originálním receptu. Nestalo se tak. Možná je to jahodami, možná tím, že tam ONI :-)) přidali potravinářské barvivo. Ač vizuálně nic moc, chuťově je to jahodové, nepřeslazené a .... víte co? Upečte, a přesvědčte se sami. Dobrou, jahůdkovou chuť.
Autor: rebeka (Naďa) | |
Datum vložení: 24.03.2013 14:22 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz