400 g bezlepkové mouky (například Doves Farm bílá bez lepku)
1 lžička Xanthanu (nebo Guaru)
75 g cukru
60 g oleje
250-280 ml vlažné vody
3 vrchovaté lžíce instantního nápoje Zajíc
2 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
1,5 lžičky sušeného droždí
tekutý med (na potření)
Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 160 °C.Instantní nápoj Zajíc rozpustíme ve vlažné vodě, přidáme lžíci cukru, sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.V míse smícháme mouku, Xanthan, cukr a citronovou kůru. Vmícháme kvásek.Přidáme olej, citronovou šťávu, rum a zaděláme pevnější těsto.Těsto důkladně propracujeme, vyklopíme na vál, rozdělíme na kousky, které vyválíme na válečky silné asi jako prst. Ty poté stáčíme do spirálek, esíček, či uzlíků.Hotové tvary přeneseme na plech a necháme asi 40 minut nakynout.Vložíme do trouby a pečeme při 160 °C do růžova.Ještě horké jidáše po upečení potřeme rozehřátým řídkým medem.
Inspiraci pro tvorbu jidášů jsem čerpala na těchto stránkách, těsto jsem musela přizpůsobit dietě bez lepku, mléka a vajec.
Jidášky je nejlepší sníst čerstvé, do druhého dne trochu ztvrdnou, což je obecná vlastnost bezlepkového pečiva, obzvlášť pokud je bez vajec.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 25.03.2013 09:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz