60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
300 ml smetany - 12%
40 g droždí
2 žloutky
150 g změklého másla
1 citron - kůra
2 lžičky citronové šťávy
1 vanilkový cukr
1 špetka soli
1 vejce na potření
med na pokapání
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.Na závěr přilijte vlažnou smetanu.Zadělejte těsto, pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.Plech potáhněte pečicím papírem.Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky.Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na 25 minut dejte do trouby.Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Recept není můj, ale je z internetu, a protože jsem ho zkusila a hlavně mým dětem velmi chutnalo, vkládám ho sem i pro ostatní.
Trochu jsem ho pozměnila: nenechala jsem smotané jidáše kynout, ale hned jsem potřela bílkem z vajíček, které jsem použila v receptu a posypala některé mandlemi a některé sezamovým semínkem. Horké jsem je nepokapala medem, děti ho mají rádi pouze v čaji.
http://www.apetitonline.cz/recepty/1047-jidase.htm...
Autor: VerkaZabka (Veronika Vojtíšková) | |
Datum vložení: 27.03.2013 20:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz