60 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
300 ml smetany na vaření 12 %
40 g droždí
2 žloutky
150 g změklého másla
kůru z 1 citronu
2 lžičky citronové šťávy
1 vanilkový cukr
1 špetka soli
1 vejce na potření
med na pokapání
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravíme kvásek.Zhruba po 15 minutách ho smícháme se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli.Na závěr přilijeme vlažnou smetanu.Zaděláme těsto a pokud je třeba, lehce ho podsypeme moukou. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.Troubu předehřejeme na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.Plech vyložíme pečicím papírem.Z vykynutého těsta odebíráme kousky přibližně stejné velikosti a vyvalujeme z nich válečky.Na plechu je stočíme do spirály a necháme ještě 15 minut kynout.Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do trouby a pečeme asi 15-20 minut.Horké jidáše pokapeme medem a podáváme.
Recept není můj, ale je z internetu, a protože jsem ho zkusila a hlavně mým dětem velmi chutnalo, vkládám ho sem i pro ostatní.
Trochu jsem ho pozměnila: nenechala jsem smotané jidáše kynout, ale hned jsem potřela bílkem z vajíček, které jsem použila v receptu a posypala některé mandlemi a některé sezamovým semínkem. Horké jsem je nepokapala medem, děti ho mají rádi pouze v čaji.
http://www.apetitonline.cz/recepty/1047-jidase.htm...
![]() |
Autor: VerkaZabka (Veronika Vojtíšková) |
![]() |
Datum vložení: 27.03.2013 20:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady