500 g polohrubé mouky
200 ml mléka
100 g medu
1 špetka soli
21 g čerstvého droždí
150 g másla
2 žloutky
Na potření:
1 vejce (nebo zbylé bílky)
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, med, prosátou mouku a sůl.Nakonec přidáme máslo a vše vymíchejte ve vláčné těsto. Mícháme tak dlouho, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy a není krásně hladké.Těsto přikryjeme a necháme v teple kynout asi 1 hodinu.Poté jej rozdělíme na 18 dílků. Z každého dílku vytvoříme uzlík nebo jiný tvar.Jednotlivé kousky klademe na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Před pečením jidáše potřeme vejcem nebo zbylými bílky.Pečeme asi 12-15 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
Já použila pekárnu, takže jsem to dala všechno do pekárny a těsto mě pěkně vypracovala.
![]() |
Autor: mardosa (Martina) |
![]() |
Datum vložení: 28.03.2013 17:47 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady