500 g hladké mouky
250 g tvarohu
150 g Hery (nebo másla)
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
2 vejce
100 g rozinek
5 lžic rumu
50 g směs sekaných opražených oříšků a citronátu (nebo např. kandované pomerančové kůry)
1 špetka strouhané citronové kůry
máslo na potření
moučkový cukr na posypání
vanilkový cukr na posypání
Den předem namočíme rozinky do rumu.Do mouky nakrájíme tuk, přidáme ostatní suroviny, nakonec rozinky i s rumem. Vše na vále zpracujeme v těsto.Troubu včas rozpálíme na střední teplotu 150-180 °C.Z těsta vytvoříme obdélník a jeden okraj přehneme. Štolu přeneseme na pečicí papír.Nebo si to zjednodušíme: těsto přeneseme na pečicí papír a rozprostřeme ho do tloušťky asi 3 cm a délky plechu na pečení. Pomocí pečicího papíru jeden okraj přehneme a vytvoříme tvar štoly.Potřeme máslem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 50 minut.Během pečení alespoň třikrát znovu potřeme máslem.Po dopečení ještě jednou potřeme máslem a posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.
Můžeme jíst hned nebo zabalíme do alobalu či potravinářské folie. Štola vydrží až měsíc jako čerstvá.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 26.12.2008 12:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz