Těsto:
cca 1/2 hrnku cukru
1 vejce
1/2 hrnku oleje
1 hrnek polohrubé mouky
cca 1/2 hrnku mléka
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
Dále:
400 g jahod
Drobenka:
40 g másla
40 g cukru
100 g mouky
Postupně, tak jak je psáno výše, smícháme suroviny do těsta. Mělo má být vláčné a konzistencí asi jako na bublaninu.Kulatou formu na koláč vymažeme herou nebo máslem a vysypeme polohrubou moukou a vlijeme do ní řádně promíchané těsto.Jahody nakrájíme na půlky nebo čtvrtky, dle toho jak jsou velké, a rovnoměrně rozprostřeme do těsta.Troubu vyhřejeme cca na 160°C a těsto dáme předpéct.Mezitím ze zbylých surovin vyrobíme drobenku.Přibližně po 10 minutách pečení koláče ho opatrně vysuneme z trouby tak, aby jsme s ním příliš nehrkali (rád se sráží), posypeme ho vyrobenou drobenkou a necháme dopéct do zlatova, cca dalších 20-25 minut. Poté necháme vystydnout a můžeme dlabat.
Těsto je v podstatě stejné jako na koláč Hrk Hrk, jen jsem zmenšila dávku, nevešel by se mi do formy. Používám skleněnou kulatou formu, kterou jsem si koupila kvůli dýňovému koláči a jsem s ní naprosto spokojená. Jinak tenhle koláč se dá vyrobit samozřejmě i z jiného ovoce - rybíz, švestky i jablečný je výborný - na jablečný dělám drobenku se skořicovým cukrem a strouhanými spařenými mandlemi.
Autor: Sandrucha | |
Datum vložení: 20.04.2013 20:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz