150 g másla
200 g moučkového cukru
4 vejce
280 g měkkého tvarohu
350 g polohrubé mouky
1 ČL strouhané citronové kůry
6 PL vlažného mléka
150-180 g čerstvě umletého máku
1 prášek do pečiva
1 jahodový kompot ( nebo čerstvé jahody, nebo jiné ovoce )
Bábovkou formu dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Oddělíme žloutky od bílků.
V míse utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem. Vmícháme opatrně všechny žloutky, citronovou kůru a ušleháme do krémové pěny. Postupně přidáváme měkký tvaroh a mléko. Mouku, smíchanou s práškem do pečiva, přimícháváme za stálého šlehání k máslové směsi. Nakonec zakapeme troškou rumové tresti/ nebo rumu/ a zlehka vmícháme sníh z bílků.
Oddělíme si těsto na dvě poloviny. Do jedné poloviny těsta vmícháme čerstvě umletý mák a druhou polovinu těsta necháme bez máku.
Mezitím necháme okapat jahody z kompotu.
Připravenou formu naplníme částí těsta bez máku, na kterou položíme dokola okapané jahody. Tuto vrstvu těsta přelijeme částí těsta s mákem a opět poklademe okapané jahody nebo jiné ovoce. Postup opakujeme a končíme světlým těstem.
Bábovkou formu s těstem dáme péci do vyhřáté trouby nejdříve na 20 minut na 200 stupňů, zpočátku, ale formu přikryjeme alobalem, aby nám těsto nevyteklo. Poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme ještě asi 40 minut dozlatova. Zkoušíme špejlí, zda je bábovka dobře propečená. Po vyndání z trouby, bábovku propíchneme na několika místech, aby nekleslo upečené těsto a necháme vychladnout. Bábovku pak vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.
Autor: varilamyskakasicku | |
Datum vložení: 21.04.2013 18:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz