250 g polotučného tvarohu ve vaničce
200 g másla
200 g krupicového cukru
4 vejce L (bílky a žloutky zvlášť)
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 sáček vanilkového cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžíce kakaa holandského typu
2 lžíce rumu
máslo na vymazání formy
hrubá mouka (na vysypání formy)
Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu rozeřejeme na 170 °C.Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po jednom zašleháme žloutky, vanilkový cukr a nakonec tvaroh.Obě mouky smícháme s kypřicím práškem a postupně prosejeme k vaječné směsi. Důkladně promícháme.Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do těsta. Zbytečně těsto nepřemícháváme, jen pomocí lžíce nebo stěrky lehce překládáme, aby zůstalo nadýchané.Na tmavou část smícháme v misce kakao se 2 lžícemi rumu a kapkou vody. Přidáme 1/3 těsta a promícháme.Do připravené formy vlijeme část světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek světlého.Bábovku vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá.Horkou bábovku necháme ve formě ještě asi 10 minut odpočinout a poté opatrně vyklopíme.Necháme vychladnout, pocukrujeme a můžeme podávat.
Bábovka je výtečná, je vláčná a zůstane dlouho měkká. Já přidala ještě rumové aroma. Jinak recept pochází z Apetitonline http://www.apetitonline.cz/recepty/4982-mramorova-...
![]() |
Autor: Claire2113 (Klára) |
![]() |
Datum vložení: 05.05.2013 20:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady