Drobenka:
70 g třtinového cukru
70 g pískového cukru
1 skořicový cukr
1 špetka soli
230 g hladké mouky
150 g másla
Ovoce:
500 g rebarbory
500 g jahod
150 g krupicového cukru
1/2 balíčku vanilkového pudinku
Těsto:
2 velká vejce
2 žloutky
160 g zakysané smetany
260 g hladké mouky
200 g cukru (třtinový a pískový)
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
180 g másla
Zapneme troubu na 160 °C.
Plech vyloříme papírem na pečení.Připravíme drobenku smícháním všech surovin, prsty spojíme směs tak, aby se dělaly hrudky. Můžeme odložit do lednice.Dále si dáme do mísy loupanou a pokrájenou rebarboru, očištěné a pokrájené jahody, cukr a pudinkový prášek a vše promícháme.V jedné nádobě promícháme vejce, žloutky a zakysanou smetanu. V druhé míse nebo v robotu smícháme mouku, cukry, sodu, prášek do pečiva, sůl a změklé máslo pokrájené na kousky. Přidáme lžíci směsi z vajec a smetany a zpracujeme vlhké těsto (já dělala prsty) a postupně přidáme i zbytek směsi z vajec a smetany (na to už použijeme vařečku).3/4 těsta vlijeme na velký plech vyložený pečicím papírem a rozetřeme po celé ploše. Na těsto navršíme směs ovoce a lžící na něj klademe kopečky zbylého těsta - cik cak, kam se zrovna vejde. Navrch rovnoměrně nasypeme drobenku, aby pokryla celou plochu koláče.Dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C, pečeme 45-50 minut, zkusíme párátkem, zda je koláč upečený. Měl by být krásně zlatavě hnědý.
Inspiraci jsem čerpala z časopisu Albert z roku 2011. Koláč je vynikající, hlavně druhý den je hezky odležený, šťavnatý a přitom s křupavou drobenkou. Ráda se k němu budu vracet.
Dávka je na velký plech 30x40 cm.
Autor: katyvypl | |
Datum vložení: 07.05.2013 09:06 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz