5 bílků
200 g cukru krystalu
1 KL kukuřičného škrobu
špetka soli
olej na vymazání pečícího plechu a papíru
troška moučkového cukru na poprášení papíru
300 ml 33% smetany ke šlehání
1 PL moučkového cukru (nebo podle chuti)
5 PL citronového krému(lemon curd) viz odkaz v poznámce
Předehřejeme troubu na 140°C, vymažeme plech olejem a vyložíme pečícím papírem, který taktéž lehce naolejujeme. Bílky se špetkou soli vyšleháme do dvojnásobného objemu, přidáme lžíci krystalového cukru, šleháme dál, až se na metlách budou tvořit jemné špičky. Postupně, po lžících, zašleháme zbylý cukr a nakonec škrob. Musí nákm vzniknout pevná a hladká hmota :-).
Rovnoměrně rozprostřeme do připraveného plechu a pečeme cca 45 min.
Respektujeme vlastnosti trouby!!
Upečený korpus necháme vychladnout. Větší pečící papír než plech, ve kterém jsme pekli lehce poprášíme moučkovým cukrem a převrátíme na něj upečený korpus tak, aby byl "hore nohy" :-)). Opatrně stáhneme původní pečící papír a máme připraveno k plnění.
Takto připravený korpus potřeme citronovým krémem, na který rovnoměrně rozprostřeme vyšlehanou smetanu s moučkovým cukrem.
Podél delší strany roládu zarolujeme, zabalíme do papíru a necháme alespoň dvě hodiny vychladit. Lemon curd doporučuji připravit předem, ale dobře ukrýt, aby stihl dostatečně vychladnout!!
Lemon curd lze koupit v Marks & Spencer nebo připravit doma. Protože je velmi žravý a dá se použít na palačinky, do jogurtu, do zmrzliny, do pohárů, do krémů, je lepší si udělat doma a to větší množství:-)). http://www.toprecepty.cz/recept/21727-lemon-curd/
Recept je z Gurmetu a moc chutnal nám i návštěvě.
KL .. kávová lžička
PL .. polévková lžíce
Autor: senky (Jana Šenkyříková) | |
Datum vložení: 11.05.2013 14:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz