500 g polohrubé mouky
30 g droždí
60 g cukru
250 ml mléka
60 g tuku
1 vejce
špetka soli
Náplň:
150 g mletého máku
100 g moučkového cukru
1 dl mléka
hrst rozinek
1 lžička skořice
Dále:
1 žloutek
bílková poleva (bílek + cukr)
čokoládová poleva
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások a necháme vykysnúť. Potom z múky, kvásku, vajca, štipky soli a rozpusteného tuku vypracujeme cesto a necháme 15 minút kysnúť.Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4 mm a vyrežeme z neho 28 koliesok s priemerom 8 cm a 14 koliesok s priemerom 4 cm.Na polovicu väčších koliesok rozdelíme plnku z maku, okraje koliesok potrieme žĺtkom a prikryjeme druhou polovicou väčších koliesok. Okraje popritláčame.Do malých koliesok vyrežeme po 2 malé otvory (na rypáčik). Zo zvyškov cesta vyformujeme menšie trojuholníčky ako uši. Rypáčiky a uši prilepíme žĺtkom na naplnené kolieska.Uložíme na vymastený plech, potrieme žĺtkom a necháme 15 min kysnúť. Potom doružova upečieme.Nakoniec bielkovou a čokoládovou polevou namaľujeme oči. Plnku pripravíme krátkym povarením všetkých prísad dohusta.
Autor: tejaja | |
Datum vložení: 30.12.2008 13:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz