300 g hladké mouky
5 PL cukru (1 do kvásku)
20 g čerstvého droždí
150-200 ml vlažného mléka
50 g rozpuštěného (vlažného) másla
špetka soli
2 žloutky
Na krém:
100 g másla
4 PL moučkového cukru
zrnka z vanilkového lusku nebo 1 vanilkový cukr
Na potření:
2 PL mléka
4-5 PL moučkového cukru
Vo vlažnom mlieku s cukrom necháme vzkypieť droždie. Do múky zamiešame soľ, cukor, do priehlbiny dáme žĺtka, pridáme oživené droždie, s mliekom a roztopeným maslom vypracujeme cesto. Necháme v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem.Potom vyklopíme, vyvaľkáme na obdĺžnik asi 1 cm hrúbky, natrieme krémom z masla, cukru a vanilkového cukru, zrolujeme ako roládu. Krájame niťou (ako knedlíky) na cca 1,5 cm hrubé kolieska, ukladáme na peč. papier.Necháme stáť pár minút, potom pečieme v rúre pri 200°C asi 17-20 minút (príp. podľa skúseností s vlastnou rúrou).V polovičke pečenia potierame štetcom glazúrou z mlieka a cukru. Tá počas pečenia mierne skaramelizuje. Krájanie šnekov pomocou nite mám od Helly, za čo som jej veľmi vďačná. Nožom to ide dosť obtiažne. Celkovo som mala asi 16-18 ks šnečkov.
Šneky voňajú maslom a vanilkou, cesto je jemné. Chutia hlavne ešte vlažné, napr. ku káve.
Našla som tu veľa šnekov, hlavne škoricových a z iného cesta. Vanilkové však nie, preto pridávam.
Autor: magdalenka | |
Datum vložení: 25.05.2013 15:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady